Haarder er drift-sikker på kultur

Når Bertel Haarder træder ind i kulturministeriet, bliver det for at skabe ro, siger kulturekspert

Tidligere søndag bemærkede Bertel Haarder i medierne, at han er meget optaget af den kultur, der kommer fra provinsen. Ud fra et strategisk hensyn giver det god mening, mener Jes Fabricius Møller.
Tidligere søndag bemærkede Bertel Haarder i medierne, at han er meget optaget af den kultur, der kommer fra provinsen. Ud fra et strategisk hensyn giver det god mening, mener Jes Fabricius Møller. Foto: Ole Jensen.

Danmarks Radio skal forbedres, kulturen fra provinsen skal værdsættes højere, og så skal biksen ellers bare køre.
 
Med Bertel Haarder (V) som kultur- og kirkeminister får man en driftssikker og erfaren minister, men ikke en, der vil forny kulturpolitikken. Sådan lyder analysen fra Jes Fabricius Møller, kulturforsker og lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet.

”Bertel Haarder skal sørge for, at det ikke er fra hans ministerium, at uroen kommer, og så er der Danmarks Radio. DR er jo altid genstand for kulturpolitik, og når der i regeringsgrundlaget står skrevet, at DR skal fokuseres, så er det en fokusering på kerneopgaven, som er public service,” siger Jes Fabricius Møller.

Han hæfter sig ved, at der blandt blå bloks vælgere er en stor andel, som er imod, at man skal betale medieskat. Desuden har flere Venstre-folk argumenteret for, at tv-kanalen DR3 skulle lukkes.

Derfor vil der blive strammet op under Bertel Haarders ledelse af kulturministeriet, vurderer Jes Fabricius Møller.

”Venstre er nok ikke ude på at lukke DR, men der vil blive mere fokus på public service og mindre på sidekanalerne, der skal sørge for at fange seerne ind til Danmarks Radio, men som ikke er public service. Det er i store stræk det, man kan forvente.”

Tidligere søndag bemærkede Bertel Haarder i medierne, at han er meget optaget af den kultur, der kommer fra provinsen. Ud fra et strategisk hensyn giver det god mening, mener Jes Fabricius Møller.

”Det kan ses i lyset af land og by-konflikten, som har været meget afgørende for valgets udfald. Jeg tænker også, at det flugter med den politiker og det menneske, Bertel Haarder er. Han er repræsentant for det klassiske højskole-Venstre, og det ligger bare i kortene, at han skal orientere sig mod andet end København,” siger han.