Han skrev om seksuelt misbrug, men blev dømt ude efter overgrebsdom. Nu skriver han om livet bag tremmer

I Norge rejser udgivelsen af en roman skrevet af en forfatter, som tidligere er dømt for overgreb, diskussioner om moral og autenticitet

Den norske forfatter Per Marius Weidner-Olsen blev i 2003 idømt fire måneders fængsel for seksuelt misbrug. I en ny roman skriver han om en mand, der afsoner i et fængsel, og det har nu vakt debat, om man som forfatter må lukrere på den slags erfaringer.
Den norske forfatter Per Marius Weidner-Olsen blev i 2003 idømt fire måneders fængsel for seksuelt misbrug. I en ny roman skriver han om en mand, der afsoner i et fængsel, og det har nu vakt debat, om man som forfatter må lukrere på den slags erfaringer. . Foto: Baard Henriksen.

Hvad har man som forfatter pligt til at fortælle, og hvad har man ret til at bruge i sine bøger?

De spørgsmål svirrer igen om norske Per Marius Weidner-Olsen, der i 2020 debuterede med romanen “Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen”. Den handler om en ung mand, som bliver misbrugt seksuelt af flere voksne, og anmelderne var ikke i tvivl om, at det var en fremragende debut, og snart måtte forlaget, det estimerede Oktober, gøre klar til at trykke nye oplag. 

Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.