Hans Hauge vil lave pulje for nye Yahya Hassaner

Hans Hauge har kun lige nået at sætte sig på den ledige plads i Legatudvalget for Litteratur i Statens Kunstfond, før den borgerlige debattør og litterat i et interview i Information kommer med et kontroversielt ønske om mere politiske kriterier for fordelingen af de statslige midler

Direktør i DR Danmark Inger Bach har i over 30 år arbejdet i Danmarks Radio - oftest med eksistentielle emner.
Direktør i DR Danmark Inger Bach har i over 30 år arbejdet i Danmarks Radio - oftest med eksistentielle emner. Foto: Hendrik Schmidt/ Denmark.

Kunststøtten skal styres mindre af æstetiske principper og mere af politiske, for det er alligevel umuligt at se bort fra politik, når man skal vurdere og belønne samtidslitteraturen.

Hans Hauge har kun lige nået at sætte sig på den ledige plads i Legatudvalget for Litteratur i Statens Kunstfond, før den borgerlige debattør og litterat i et interview i Information kommer med et kontroversielt ønske om mere politiske kriterier for fordelingen af de statslige midler og et konkret forslag om en ny pulje øremærket indvandrerlitteratur.

Man kunne jo passende ride med på bølgen fra Yahya Hassan og sørge for at udnytte det momentum, der er her. Der er jo en indvandrerlitteratur, men den er meget usynlig, og hvis man gerne vil have, at den skal være mere synlig, handler det om at slå til, siger Hans Hauge.

Hauges ønske om en pulje til indvandrerlitteratur må ses i sammenhæng med en kritik af de kriterier, som Kunstfonden uddeler penge efter. Han mener, at midlerne uddeles efter forældede æstetiske kriterier, hvor værket er alt, og konteksten er under opløsning en forståelse, som udviklingen i samtidslitteraturen har udfordret.