Hans-Jørgen Schanz var en gåde. Men med denne bog er gåden løst

Denne bog om den skelsættende aarhusianske idéhistoriker Hans-Jørgen Schanz (1948-2022) stiller alle de rigtige spørgsmål

Hvis nogen i dansk åndsliv egenhændigt har båret et fag i den danske offentlighed, er det Hans-Jørgen Schanz og hans idéhistorie.
Hvis nogen i dansk åndsliv egenhændigt har båret et fag i den danske offentlighed, er det Hans-Jørgen Schanz og hans idéhistorie. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix.

Faget idéhistorie ved Aarhus Universitet har altid været en mærkværdig størrelse. Det blev oprettet af og identificeret med den navnkundige teolog Johannes Sløk (1916-2001). Derefter tog den nu næsten lige så famøse Hans-Jørgen Schanz (1948-2022) over. Hvis nogen i dansk åndsliv egenhændigt har båret et fag i den danske offentlighed, er det Schanz og hans idéhistorie.

Det er på overfladen ikke så gådefuldt. Schanz var som skabt til at blive kult. Hans person var et bundt af tiltalende mærkværdighedsmarkører: sønderjyde med puddelhund og dyr bil, smøger på kontoret, egenrådig bramfrihed, Marx og bandeord i kæften. Hans styrker forstærkede den naturlige identifikation af en mand og et helt fag: overvældende evner til at forklare det komplicerede, formatet til at forblive intellektuelt ensom.