Har stjernerapperen Kanye West vendt sig mod Jesus og set lyset? Virkelig?

Stjernerapperen Kanye Wests længe ventede album ”Donda” er både udmattende, ufokuseret og udmærket. Perfektionisten vender sig mod Jesus – og håber på det bedste

Kanye West ændrede for nylig sit navn til Ye. Navnet fandt han i Bibelen.
Kanye West ændrede for nylig sit navn til Ye. Navnet fandt han i Bibelen. Foto: Universal Music Group.

Hvor går man hen, efter man har lavet et album med titlen ”Jesus Is King” (2019)? Man, Kanye West, laver én lang strøm af 27 sange på samlet næsten to timers spilletid. Dét turde ikke engang Prince!

”Donda” skulle egentlig være udkommet sidste år. West har utallige gange meddelt det snarlige komme, og efter tre lyttefester for nylig for en udvalgt skare lå der pludselig et album med et kulsort cover på streamingtjenesterne. Efter to dage krøb ”Donda” op som nummer et på hitlisterne i 152 lande!

Det er Kanye Wests 10. album, og det har alle dage været en spændende rejse at følge hiphopstjernen, rapperen og produceren, der er født med en overraskelses-ske i munden. Han er blevet meget rig på at overraske, hele tiden nytænke, hvordan samtidsmusik kan lyde. Derudover har han udvist sin kreativitet som designer af tøjkollektioner og så meget andet.

Han nåede at blive ven med Trump og så frafalden ven. Det går hurtigt for manden, der ellers ikke kan gøre sine albummer færdige, fordi han også er almindeligt dødelig perfektionist.

Det nye album bærer hans litteraturprofessormors navn, Donda West, som døde i 2007. ”Donda” er hverken mesterværk eller makværk. Der er skønne sange, syndere og dæmoner hænger på hans skuldre. Han lader gæster som The Weeknd, Travis Scott, Jay Electronica og Young Thug stråle, og er der en rød tråd, handler det om spiritualitet. West adresserer ofte Jesus:

”I talk to God everyday, that’s my bestie.”

Sangen ”Jesus Lord” blander mental ustabilitet og racisme (og mange andre sager). ”Lord I Need You” behandler skilsmissen fra Kim Kardashian. På ”God Breathed” synger West:

”I don’t care about the lawyer fees … God will solve it all for me.”

Mens ”Jesus Is King”-albummet var helt igennem inspireret af gospelmusik, og Sunday Service Choir og orgel var en glødende bund i sangene, er der også spor af gospel på ”Donda”. Samme gospelkor (som West har sunget med hver søndag op til udgivelsen af ”Jesus Is King”) medvirker igen, og brugen af sangerne er ret spændende, eksempelvis på ”24”, hvor mænd synger unisont, modsat den normalt brede og bløde gospellyd.

”Donda” kunne have været dundrende guf for både hardcore fans og ikke-fans (for West er en kunstner, som også alle dem, der siger, de ikke lytter til hans musik, alligevel må tjekke ud). Men ”Donda” er en omgang blandede bolcher. Udmattende? Ja. Godt? Ja. Ufokuseret? Ja. Albummets største problem er dets sære miskmask af sange og ikke-sange. Specielt en række alternative versioner af numre sidst på albummet virker overflødige.

Avisen The Independent giver albummet 0 stjerner, især fordi West har inviteret Marilyn Manson, som er anklaget for en serie overgreb, og rapperen DaBaby, der for nylig har vakt forargelse med homofobiske udtalelser.

Kanye West ændrede for nylig sit navn til Ye. Det fandt han i Bibelen. Det er tilmed det mest benyttede navn. Ye betyder ”dig”. Hvem er West, kunstneren, der gjorde et spædt forsøg (mest på de sociale medier) på at stille op som Amerikas præsident? Hvor dirigerer Wests super kreative og ret uforudsigelige kompas ham hen næste gang?

Nu har Kanye West lagt en time og 48 minutters refleksioner om verden, kærlighed, kaos, sig selv, syndere, om at se lyset og Gud frem. Nu håber han på det bedste.