Dorthe Nors: Jeg holder af Hays uforudsigelige samtaler

Dorthe Nors har haft uforglemmelige oplevelser på Hay-festivalen

Dorthe Nors.
Dorthe Nors. . Foto: Astrid Dalum/ritzau.

Hvad betyder det for dig at optræde på Hay?

”Det er altid et privilegium at optræde på The Hay Festival. God atmosfære, gode samtalepartnere og en meget høj standard i sceneinterviews. Der er også en god, respektfuld stemning mellem forfatterne og arrangører ude i kulissen. Man møder også nogle af de mest spændende internationale forfatterkollegaer på en sådan festival. Den udveksling lærer jeg meget af.”

Hvad kan danske festivaler og litteraturmiljøet lære af Hay?

”Jeg kender ikke så meget til de danske litteraturfestivaler, og hvis Hay skal sammenlignes med nogen, så skal det vel være internationale festivaler, hvoraf der ikke er mange at vælge imellem i Danmark. Louisiana mikser det internationale med det nationale, men det er svært at være national og international på en gang. Jeg kan sige, hvad jeg godt kan lide ved stemningen på Hay: Jeg kan godt lide følelsen af, at samtalerne udspiller sig i alle mulige hjørner og også nogle gange løftes ud og væk fra selve festivalområdet. Jeg har deltaget i virkelig interessante middage hist og pist i landskabet og mødt mennesker, jeg aldrig ville have drømt om at møde. Den der udveksling er så essentiel; at blive lukket ind i samtaler, der ikke er forudsigelige, hvilket de tit kan blive i en lille sprogkultur. Sidst jeg var der, havde jeg holocaust-overleveren Thomas Buergenthal til bords en aften. Det glemmer jeg aldrig.”

Hvilken betydning har det, at Hay ligger langt fra metropolerne?

”Det betyder, at man skal rejse meget langt for at komme dertil! Det betyder så også, at folk virkelig vil festivalen og også hviler i festivalen og byen, når de kommer frem. Festivalen og dens stemmer forsvinder ikke i storbyens larm. Man kan hengive sig til litteraturen på en mere fokuseret måde – og så bedst af alt, for jeg synes, Wales er så smuk: Man kan forsvinde op i bjergene!”.