Prøv avisen
Bog

Som kilde til politik har Thorning-biografi ikke megen værdi

2 stjerner
Ved siden af Helle Thorning-Schmidts angreb på andre forsvarer hun også sin egen politiske indsats. Bogen er en del af de kampe for eftermælet, som er blevet så almindelige blandt forhenværende politikere. Foto: Leif Tuxen

Biografi om tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er en kamp for eftermælet og handler mest om Thornings egne følelser og familieliv. Som kilde til politik er bogen til gengæld ikke meget værd

Bogen om Helle Thorning-Schmidts ”inside story”, som forlaget kalder den i pressemeddelelsen, er skrevet af Nina Munch-Perrin, men bliver præsenteret som Helle Thorning-Schmidts historie. Munch-Perrin anerkender dog, at det er hendes version af Thornings historie.

Thorning og en del familie, venner og enkelte knap så gode venner er blevet interviewet. Thorning har læst manuskriptet og er kommet med korrektioner og kommentarer. Angiveligt uden at det har medført de store ændringer.

Munch-Perrin, der er journalist, har ikke før arbejdet med politisk stof. Det præger bogen. Den gengiver mest Thornings version af begivenhederne. Væsentlige politiske begivenheder som for eksempel det enestående sammenbrud af Thornings regering, da SF ikke kunne være med, nævnes kun i forbifarten. Man får heller ikke mange kritiske synsvinkler ved siden af Thornings version af de omtalte begivenheder. Jeg kunne ønske mig, at Munch-Perrin noget mere gengav begivenhederne fra flere sider.

Bogen har også nogle personangreb. Ikke så meget på erklærede politiske modstandere som på andre socialdemokrater. Især Mogens Lykketoft, Poul Nyrup Rasmussen og Henrik Sass Larsen. Thorning får også uimodsagt og uproblematiseret lov til at slippe af sted med en giftig bemærkning om, at det sejlede på Københavns Rådhus, da Ritt Bjerregaard var overborgmester her.

Bemærkningen står helt uden nærmere konkretisering eller noget, der ligner dokumentation. Det klæder ikke Thorning, og Munch-Perrin har gjort hende en bjørnetjeneste ved at lade den slags slippe ind i bogen.