Prøv avisen

Hellere Det Gamle Testamente end Leif Davidsen

Den bog, jeg bedst husker var Selma Lagerlöfs "Niels Holgersens vidunderlige rejse gennem Sverige", som min mor læste op. Man er højt oppe i luften og langt nede i en by under havet. Stor fortælling og fortæller.

Thorstein Thomsen er aktuel med romanen Bellmans Guitar

bogligt talt

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

Haldor Laxness Salka Valka. Der er så meget fortællekraft i den roman. Senere har jeg læst nogle af hans essays. De var okay, men ikke helt så kloge, som jeg havde regnet med.

Hvilken bog læste du som den første i dit liv?

LÆS OGSÅ: Gå tilbage til kilderne, læs Bibelen

Anders And lærte mig at læse. Men den bog, jeg bedst husker var Selma Lagerlöfs Niels Holgersens vidunderlige rejse gennem Sverige, som min mor læste op. Man er højt oppe i luften og langt nede i en by under havet. Stor fortælling og fortæller.

Hvilken litterær helt havde du som barn?

Hvis jeg ikke må sige Anders And, er det J. F. Coopers Læderstrømpe-serie med bl.a. Den sidste mohikaner. Jeg læste alle bøgerne, også den sidste, Prærien, hvor Natty er blevet en gammel mand. Det er sjovt, at en 11-årig dreng kunne blive så bidt af en historie om en gammel mand.

Hvilke bøger har betydet mest for dig indtil nu?

Knut Hamsuns Landstrykere. Mit gennembrud som børnebogsforfatter fik jeg i starten af 1980erne, og når jeg i dag læser min første Fortællinger om Frede over for nummer to, kan jeg tydeligt se, at jeg har læst Landstrykere i mellem dem. Hamsun var en meget varm forfatter, som ikke skrev følelserne direkte ud. I stedet skrev han replikker og situationer, så man som læser kunne føle, hvad karaktererne følte. Jeg holder ikke af for mange metaforer og for smukt sprog. Det handler om at skrive klart og enkelt og rammende og ikke om at gøre opmærksom på sig selv som forfatter.

Hvilken bog har skuffet dig mest og hvorfor?

Jeg er blevet anbefalet at læse Leif Davidsen. Det har jeg forsøgt, men det kan ikke fange mig. Men plot sælger. Der er mange læsere, der prioriterer plot og ikke er så interesseret i præcis psykologisk skildring eller godt enkelt sprog. Sådan har jeg det ikke.

Hvilken forfatter død eller levende vil du helst møde. Og hvad vil du spørge om?

Den italienske forfatter Italo Calvino. Han skrev de mest vidunderlige romaner, og han skrev klogt om andres værker. Men han var også Italiens svar på brødrene Grimm, og i 1956 udsendte han den ultimative samling af italienske folkeeventyreventyr, som er tilgængelig på engelsk. Jeg ville spørge ind til hans fascination af de eventyr. Det er interessant, at en så eksperimenterende romanforfatter har set stor værdi i folkelige eventyr for voksne og børn, ikke mindst for mig, der både skriver bøger til voksne og børn.

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

Flere af Anton Tjekovs noveller, som på engelsk kan hentes gratis på gutenberg.org. Han er en af de største forfattere nogensinde, og i hans noveller lærer man noget om mennesker, man ikke vidste i forvejen. Han et af mine store idoler.

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

Flere af de store bogværker såsom alle de islandske sagaer eller Achton Friis De danske øer. For nylig kæmpede jeg mig igennem Det Gamle Testamente fra start til slut. Det tager tid, jeg er langsomlæser.

Hvad er definitionen på god litteratur?

Romaner skal være forskellige. De skal byde på, hvad de nu hver især kan. God litteratur skal være engageret, skal fortælle os noget om menneskers vilkår og eksistens og være skrevet af et menneske, der kan sit håndværk.