Hellere kulturarv end flere golfbaner

Åbningsdebatten på Kulturmødet Mors kom blandt andet til at handle om en ”hovedstadstung” kultur

Flere af debattørerne på åbningsmødet var eninge om, at kulturens største udfordring i de kommende år er at ændre på det, som Bertel Haarder kaldte, det ”hovedstadstunge”. Billedet er fra pladsen udenfor, hvor der både er plads til hygge og debatter.
Flere af debattørerne på åbningsmødet var eninge om, at kulturens største udfordring i de kommende år er at ændre på det, som Bertel Haarder kaldte, det ”hovedstadstunge”. Billedet er fra pladsen udenfor, hvor der både er plads til hygge og debatter. Foto: Astrid Dalum.

Forhenværende kulturminister Marianne Jelved (R), der med moderator Clement Kjersgaards ord nu er befriet fra magtens åg, lancerede i åbningsdebatten på Kulturmødet Mors i går en helt ny idé: Lad os få strukturfondene til at holde op med at anlægge golfbaner og i stedet få dem til at interessere sig for kulturarven.

”Nu har golfspillerne fået nok, nu må det gælde kulturen,” sagde Marianne Jelved og høstede dermed et anerkendende smil fra den nuværende kulturminister Bertel Haarder (V).

I debatten nævnte han Danmarks 1000 middelalderkirker som et vigtigt kulturbevaringsprojekt, og han ser med gru på, hvordan kulturarven er ved at blive ødelagt i flere mellemøstlige lande.Bertel Haarder argumenterede desuden for, at der bliver en større udbredelse af det bedste inden for klassisk musik og andre af kunstarter.

”Det er ærgerligt, at vi ikke i højere grad drøfter, hvordan vi kan få mere ambition ind i kulturen. Der er en tendens til, at der ikke er så mange, der ønsker at blive rigtig gode, og derfor er det udlændinge, der tager pladserne i eksempelvis symfoniorkestrene,” sagde han.

Den var Morten Messerschmidt (DF) med på, for han havde for nylig hørt nogle svenske musikere spille Carl Nielsen, og det havde mildest talt ikke været en god oplevelse.

Mette Bock (LA) var også en af debatdeltagerne og enig i, at der bør fokuseres mere på eliten og vækstlagene og mindre på den brede mainstream-kultur.

Flere af debattørerne var dog enige om, at kulturens største udfordring i de kommende år er at ændre på det, som Bertel Haarder kaldte, det ”hovedstadstunge”. Altså det, at en uforholdsmæssigt stor del af kulturbevillingerne går til København på bekostning af det øvrige Danmark.

”Det er imidlertid et internationalt problem, for jeg har lige talt med min italienske kollega, der oplevede den tendens langt værre, end den er i Danmark,” sagde kulturministeren.

Morten Messerschmidt mente, at løsningen ikke nødvendigvis var flere penge til provinsen, men snarere, at kulturinstitutionerne i København bliver bedre til at brede sig ud over hele landet.

”De bør i langt højere grad optage forestillinger, der kan sendes i biografer rundt omkring eller vises på tv, ligesom de skal blive bedre til at lave arrangementer, der kan bringe folk billigt til hovedstaden,” sagde han.