Små bogstaver med stor betydning: Forfattere har udvalgt 100 bøger, der ændrede verden

To engelske forfattere kommer med forfriskende bud på, hvilke 100 bøger der er de vigtigste nogensinde. Fokus er på religiøse tekster og bøger med praktisk betydning

Bogen er hele vejen igennem inspirerende og indbydende og kommer mageligt med på listen over de bedste bøger, der nogensinde er skrevet om de bedste bøger. For sådan én må naturligvis findes derude i skriftkulturens vidunderlige verden.
Bogen er hele vejen igennem inspirerende og indbydende og kommer mageligt med på listen over de bedste bøger, der nogensinde er skrevet om de bedste bøger. For sådan én må naturligvis findes derude i skriftkulturens vidunderlige verden.

Kan man lave en liste over de 100 vigtigste bøger i verden uden at have Søren Kierkegaard og H.C. Andersen med? Som dansker fra den protestantiske kulturkreds er svaret naturligvis et guldalderligt ”Nei!”.

Men bortset fra denne eklatante udeladelsessynd er den nys udkomne og smukt illustrerede ”100 Books That Changed the World” en guldgrube af viden om de bedste bøger nogensinde. Samt et ”must-have” for litterære liste-nørder, der ikke kan surfe forbi en top 10 på nettet uden at tjekke, om ens egne yndlinge mon nu er blandt de udvalgte.

Ranglister kommer i både brede og smalle modeller, i både folkelige og mere elitære udgaver fra ”De 5 bedste is til sommertiden” til ”De 5 bedste Bob Dylan-sange over 10 minutter” eller ”De 10 bedste oneliners i ”Hannah og hendes søstre”. Er man selv top 10-typen, skal man ikke overbevises om listeriets eksistentielle dybder, men ellers kan det anbefales at dykke ned i britiske Nick Hornbys skønne roman ”High Fidelity” om top 10-mageriets stærke tiltrækningskraft. Og ultimative begrænsninger, for en top 10 eller top 100 foregøgler jo også en orden og stringens, som den uforudsigelige virkelighed og ordets frie løb iblandt os heldigvis ikke indordner sig under.

”Skade, at Amerika ligge skal så langt herfra”, skrev førnævnte H.C. Andersen, og havde eventyrdigteren fra Odense boet lidt tættere på USA og det engelske sprogområde, var han sikkert kommet med i den nye bog. Den er skrevet af to englændere, der tidligere har udgivet bøger om videnskab og verdenshistoriske begivenheder, og det sætter sit naturlige præg på bogen, der har en hældning mod det angelsaksiske og mod bøger om praktiske emner. Derfor er både Samuel Johnsons ordbog fra 1755, ”Kama Sutra” af den indiske munk Vatsyayana (300-tallet e.Kr.) og ”Dr. Spock’s Baby and Child Care” fra 1946 med på listen over bøger, der i virkeligheden og praktisk taget har ændret verden for disse bøgers læsere.

I samme afdeling finder man ”Mrs. Beeton’s Book of Household Management”, en guide til effektiv husførelse for middelklassens kvinder fra 1861, der var en bestseller i samtiden og blev genoptrykt utallige gange. Om denne bog så er vigtigere end Kierkegaard og Andersen, der skrev på nogenlunde samme tid, er selvfølgelig værd at debattere. Som de to forfattere i deres friske forord gør klart: De første 50 bøger på en top 100 over verdens bedste bøger er alle enige om. De sidste 50 bøger er alle uenige om. Og just det er jo en del af den morbide glæde ved at læse andres lister: Hvordan kunne de dog udelade lige præcis mine favoritter?!

Hvad det videnskabelige angår, er de muligvis overraskende titler på den nye liste det geologiske hovedværk ”The Origin of Continents and Oceans” af Alfred Wegener (1915), der forandrede opfattelsen af kontinenternes bevægelser, og ”Micrographia” af Robert Hooke fra 1665, hvis mikroskop-undersøgelser afslørede en hidtil usynlig verden blandt mikroorganismer. Og så er forfatterne vilde med religiøse tekster – ”de måske mest kraftfulde skrifter af alle og derfor de mest farlige, såvel som de mest inspirerende”, som de skriver, så både Bibelen, Toraen, Koranen og Gilgamesh-epos’et er naturligvis med. Det samme er bøger, der viser dystre sider af trosudøvelsen, såsom Salman Rushdies berømte og berygtede roman ”De sataniske vers” fra 1988, der skaffede den indisk-engelske forfatter en dødsdom på halsen.

At canadisk kapitalisme-kritik i form af aktivisten Naomi Kleins ”This Changes Everything” (2014) også er med på listen, må henføres til afdelingen for britisk excentricitet. Så hellere Andersen og Kierkegaard. Eller nobelpristager Dylan for den sags skyld, for dét, at netop denne jødisk-kristne sangskriver vandt den store svenske pris, var et forfriskende brud med synet på, hvad ”rigtig” litteratur skal være. I samme uortodokse ånd er ”100 Books That Changed the World” skrevet.

Bogen er hele vejen igennem inspirerende og indbydende og kommer mageligt med på listen over de bedste bøger, der nogensinde er skrevet om de bedste bøger. For sådan én må naturligvis findes derude i skriftkulturens vidunderlige verden.