Her er efterårets 5 bedste film

Læs kulturredaktørens fem bud på film, du bør se i biografen lige nu

Nyd efterårsferien i biografen. Kristeligt Dagblads kulturredaktør kommer her med 5 anbefalinger til en tur ind i biografens mørke hygge. -
Nyd efterårsferien i biografen. Kristeligt Dagblads kulturredaktør kommer her med 5 anbefalinger til en tur ind i biografens mørke hygge. -. Foto: Arkivbillede.

Det er efterårsferie, der er koldt udenfor, og mange danskere har fri.

Det betyder biograftur, mener Kristeligt Dagblads kulturredaktør Michael Bach Henriksen. Og han har fem gode bud på, hvad du kan bevæge dig ind i mørket og se i uge 42.

1. Wall Street 2- Money Never Sleeps

Oliver Stones nye og fremragende "Wall Street"-film handler om skrøbelighed på børsen og i menneskelivet.

Kristeligt Dagblads filmanmelder Søren Hermansen gav filmen hele fem ud af seks stjerner og skrev:

"Sagt med det samme: Filmen "Wall Steet: Money Never Sleeps" er en fascinerende, storslået, skræmmende og tankevækkende historie om den finanskrise, vi er midt i.

Det er ikke bare en amerikansk historie, men hele den vestlige verdens historie. Samtidig er det en historie om de sande værdier i menneskelivet."

Læs hele anmeldelsen her: Sæbebobler på Wall Street


2. The American

George Clooney er i eksistentiel krise i den utraditionelle thriller "The American". Den handler om en amerikansk lejemorder, der har gjort helvede lidt for hedt for sig selv og derfor søger ly i Italien.

Filmen fik fire ud af seks stjerner af Kristeligt Dagblads anmelder og kulturredaktør Michael Bach Henriksen. Han skrev om filmen:

"Instruktøren Anton Corbijn har lavet en smuk og sanselig film. Han svøber ikke det landlige Italien i romantisk, kronisk aftenbelysning, som så mange andre instruktører har for uvane, men skaber et originalt grynet-koldt udtryk og nogle scener, der er som taget ud af en 1970'er-film."

Læs hele anmeldelsen her: Præstens ord og Clooneys mord


3. Sandheden om mænd

Er man mere i humør til dansk film, så er der også to gode film i biografen lige nu. Begge handler om de svære roller som kvinder og mænd - på hver sin måde.

"Sandheden om mænd" hedder den første. Det er Nikolaj Arcels nye film, og det er en bidende, men også kærlig skildring af den mandegeneration, som er i 30'erne. Den får fire ud af seks stjerner af Kristeligt Dagblads anmelder Søren Hermansen, som blandt andet skriver:

"Filmen er besat med en række virkelige gode skuespillere, der giver rollerne troværdighed og karakter. Thure Lindhardt er bare et fund som Mads, og Tuva Novotny er helt skøn og smuk som Marie. Af nye navne skal Rosalinde Mynster som den kvindelige Peter Pan have en stor buket roser. Filmen burde især ses af alle i 30-årsalderen, men vi andre bliver nu også klogere."

Læs hele anmeldelsen her: At leve som livet var en guitarsolo


4. Smukke mennesker

"Smukke mennesker" er Michael Munch-Fals debutfilm. Ham kender mange fra DR2's filmprogram "Premiere". Og hans film er Kristeligt Dagblads garvede anmelder Palle Schantz Lauridsen meget begejstret for.

Palle Schantz Lauridsen skriver:

"Måske "Smukke mennesker" er smal i forhold til de mainstreamfilm, der kommer ud i 50-100 biografer. Men den er på ingen måde uforståeligt avantgardistisk, og midt i den tristesse, der hviler over den, er der en varmhjertet humor, et vognlæs fascinerende og stilsikkert smukke billeder, en velkomponeret historie og ikke mindst en fabelagtig slutning, hvor trådene på uforlignelig vis samles til en julemiddag."

Filmen handler om fire personer, hvis veje krydses på de særeste måder. Der er den undseelige forlagssekretær Ingeborg (Bodil Jørgensen), som indleder filmen med at gå på pension, hvorefter hendes mand falder om og dør. Hendes datter Anna (Mille Hoffmeyer Lehfeldt) har lige fået fjernet det ene bryst og har voldsomme problemer med at forlige sig med sin nye krop.

Læs hele anmeldelsen her: Kærlighedens vilkår i Dagens Danmark


5. Mademoiselle Chambon

Og sidst på listen har vi den franske Mademoiselle Chambon for de kræsne filmfans. Det er en film, som desværre kun går i én biograf i landet. og det er synd, mener Kristeligt Dagblads anmelder Søren Hermansen, som indleder sin anmeldelse af filmen sådan her:

"Flere og flere bør gå om ad Vester Voldgade! - for der ligger biografen Gloria, som har premiere på "Mademoiselle Chambon"."

Kristeligt Dagblads anmelder giver den lille, franske film hele seks stjerner ud af seks mulige, og kalder den for en "vidunderlig prisvindende fransk hverdagsdrama, der griber tilskueren dybt".

Han skriver blandt andet:

"Det er en lille stor perle om det væsentligste emne i menneskelivet, kærligheden. Enkel historie, rørende skuespilspræstationer (i ordets egentlige betydning – jeg blev virkelig rørt), ydre ro og dybt indre drama."

Kort fortalt handler den om mureren Jean (Vincent Lindon), der er gift med Anne-Marie. De lever et godt liv med deres søn, Jérémy, der får en ny lærerinde i skolen, mademoiselle Chambon med fornavnet Veronique (Sandrine Kiberlain). Hun er tidligere violinist, men af uoplyste årsager har hun forladt musikerlivet og lever som lærervikar rundt omkring i Frankrig. Hun er højst et år på en skole. Hun er genert, og hendes æteriske udseende afspejler hendes sjælekarakter. De to, Jean og frøken Chambon, drages mod hinanden og forløser hinanden.

"Det lyder banalt," skriver Søren Hermansen og fortsætter:

"Men så er menneskelivet altså banalt. Det er en hverdagshistorie fortalt med en billedlig nænsomhed, så det kryber helt ind under huden på os."

Læs hele den skamrosende anmeldelse her: Størst af alt er kærligheden

Bonus: Facebook-filmen

Dette er en top 5. Men når nu den sidste film på listen er så svær at finde, gør vi i efterårsferiens ånd plads til et ekstra åndehul.

En af efterårets mest omtalte film er "The Social Network" af kultfilminstruktøren David Fincher, som blandt andet har lavet filmene "Seven" og "Fight Club".

Den handler om manden, der opfandt det sociale netværk på internettet Facebook. Og det lyder måske som en kedelig idé, men det synes Søren Hermansen bestemt ikke.

Han resumerer filmen sådan her:

"Det er ikke noget flatterende portræt, der tegnes i David Finchers film, af Facebooks opfinder. Han er knusende dygtig rent it-mæssigt, men på det menneskelige plan realiseres drømmene om fællesskab ikke. "Jeg vil ikke fortælle nogen, at du er en computernørd," siger hans kæreste i begyndelsen af filmen, da hun slår op med ham, "jeg vil bare sige, at du er en nar!"."

Og Søren Hermansen skriver blandt andet:

"Historien er blændende fortalt med en høj intensitet, så selv it-verdenens forunderlige sprog bliver interessant. Den musikalske side af filmen pumper blodet godt rundt i én. Man er godt underholdt i to timer - og har fået noget at tænke over på vejen hjem."


Filmen får fire ud af seks stjerner.

Læs hele anmeldelsen her: Drømmen om et fællesskab

Nyd efterårsferien - også i biografen.