Her kan du gå på museum, i teatret, i biografen og til koncert, mens du sidder i din sofa

Museer, koncertsteder, teatre og biografer er lukket, og danskerne er blevet bedt om at blive hjemme på grund af coronavirussen. Heldigvis kan man via internettet alligevel få kulturen ind i hverdagen. Kristeligt Dagblad guider her til en række digitale kulturoplevelser

Selvom man er i karantæne, er der masser af kulturtilbud, man kan tilgå fra sofaen.
Selvom man er i karantæne, er der masser af kulturtilbud, man kan tilgå fra sofaen. Foto: Monkeybusiness Images/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Gå på museum ved hjælp af et par klik
Mens landets museer er lukket, er der flere måder at få digitale museumsoplevelser på. Én vej er gennem Statens Museum for Kunst, der på internetadressen open.smk.dk giver adgang til næsten 80.000 værker, som kunstinteresserede kan bladre sig igennem, søge iblandt og zoome helt ind på.

Et andet sted er på internetadressen <em>artsandculture.google.com</em> eller gennem den tilhørende app Arts & Culture, hvor man kan læse om og se kunst og kulturhistoriske genstande fra hele verden, ligesom man virtuelt kan besøge en lang række forskellige museer. Selvom landets grænser i øjeblikket er lukkede, kan man for eksempel besøge The Natural History Museum i London, Storbritannien, hvor man med hænderne placeret på tastaturet på sin computer eller med pegefingeren på sin iPad kan bevæge sig forbi det store dinosaurskelet i forhallen og videre forbi rekonstruktioner af mammutter, mens man har en kæmpe gråhval hængende over sit digitale hoved.

Kristeligt Dagblads online univers byder også på en digital museumsoplevelse – eller mere præcist 10 digitale museumsoplevelser. På internetadressen <em>k.dk/historier/10malerier</em> kan man nemlig se, læse om og nærstudere 10 malerier, som 10 danske museumsdirektører har fremhævet som deres favoritter. Det gælder blandt andet P.S. Krøyers ”Sankt Hansblus på Skagen strand” (1906), Per Kirkebys ”Weltuntergang” (2001) og Kristian Zahrtmanns ”Det mystiske bryllup” (1894).

Tag plads i den digitale teater- og koncertsal
På DR’s digitale tv-univers, <em>dr.dk/tv</em>, er der ikke kun film og tv-serier at finde. Der ligger faktisk også en række koncerter, som kan streames, så musikerne både kan ses og høres hjemme i stuerne. Under DR 2 Klassisk findes koncerter med toner fra blandt andre Chopin, Tjajkovskij, Mozart, Brahms og Haydn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Er man til nyfortolkninger af det klassiske univers kan man søge på DR 2 Soundtrack, som byder på en række filmkoncerter, hvor DR Symfoniorkestret kaster sig over filmuniverser som ”Star Wars” samt krimi- og westerngenren.

Der er også andre steder at søge hen for dem, der i øjeblikket savner musikalske oplevelser. Det tyske symfoniorkester Berliner Philharmoniker spiller på grund af coronavirussen ingen koncerter, men har oprettet en digital koncerthal. På <em>digitalconcerthall.com</em> vil orkestret spille koncerter, uden at et publikum sidder i salen og lytter med, men i stedet følger med fra en computer, tablet eller telefon.

Herhjemme er hjemmesiden <em>coronakoncerter.dk</em> for nylig blevet oprettet af den danske musiker Mathæus Bech. Her vil en række musikere, der ellers skulle have spillet koncerter rundtomkring i landet, hver aften det næste stykke tid i stedet spille live-koncerter, som publikum så kan følge hjemme fra deres stuer.

Det Kongelige Teater har også tænkt alternativt i en tid, hvor publikum ikke kan tage plads i salen. På hjemmesiden <em>kglteater.dk/kgl/xtra</em> lægger teatrets ansatte i denne tid videoer op, som viser, hvordan de arbejder med kunsten, når de ikke står på scenen. Herudover kan der på siden også findes en lydoptagelse af Monteverdis opera ”Orfeus”, som blev opført den 10. marts, inden landets kulturinstitutioner blev lukket for publikum.

Teater Fantast har også tænkt i alternativer og livestreamer i samarbejde med CPHLive børneforestillingen ”Lille frø” fra lokalerne på Teater Zeppelin i København, hvor skuespillerne på torsdag og lørdag spiller for en tom sal.

Lav din egen hjemmebiograf
Hvis man selv kan poppe en omgang popcorn, kan man hurtigt få skabt en fornemmelse af biograf hjemme i stuen – her kan man endda slippe for, at andres snak eller knitren med slikposer ødelægger filmoplevelsen. Streamingtjenester som HBO og Netflix sidder allerede tungt på det, man kan kalde hjemmebiografmarkedet, men nu har også nogle af de biografer og filmfestivaler, som er blevet nødsaget til at lukke og aflyse visninger på grund af coronavirussen, valgt at gå digitalt.

Den årlige filmfestival Cph:Dox, der skulle have fundet sted fra den 18. til den 29. marts, bliver i år i stedet en digital filmfestival, hvor filmene kan findes online og ses derhjemme i stedet for i en biografsal. Samtidig har den københavnske biograf Grand Teatret på grund af coronavirussen oprettet hjemmesiden <em>grandhjemmebio.dk</em>, hvor man kan leje film, der for nylig er blevet vist i biografen.

Andre steder på nettet, hvor man kan finde film til at lave sin helt egen hjemmebiograf, tæller foruden DR TV, HBO og Netflix blandt andet også <em>filmstriben.dk</em>, <em>sfanytime.com</em>, <em>tv2play.dk</em>, <em>cmore.dk</em> og <em>viaplay.dk</em>.