Her skilles vejene mellem USA og Israel

Israels tidligere USA-ambassadør, den respekterede historiker Michael B. Oren, bebrejder i ny bog præsident Obama at ødelægge de to landes særlige forhold

Bogen ”Ally: My Journey Across the American-Israeli Divide” (Allieret: min rejse gennem den amerikansk-israelske kløft), vækker da også opsigt i både Washington og Jerusalem som et stærkt provokerende politisk indlæg, der bebrejder præsident Barack Obama at have skudt det årtier gamle ”særlige forhold” mellem USA og Israel i sænk.
Bogen ”Ally: My Journey Across the American-Israeli Divide” (Allieret: min rejse gennem den amerikansk-israelske kløft), vækker da også opsigt i både Washington og Jerusalem som et stærkt provokerende politisk indlæg, der bebrejder præsident Barack Obama at have skudt det årtier gamle ”særlige forhold” mellem USA og Israel i sænk. Foto: Jason Reed/Reuters.

Michael B. Orens nye selvbiografi om hans år som Israels ambassadør i USA skulle først være udkommet dette efterår.

Men i et interview med den israelske avis Haaretz siger forfatteren, at han pressede sit forlag til at udgive den nu, fordi Israel står ved en ”skæbnesvanger korsvej” på grund af USA's atomforhandlinger med Iran og et nyt fransk mellemøstinitiativ, der bevæger sig op igennem FN's Sikkerhedsråd.

Oren håber, at bogen, som han betegner som både ”en krønike og et skriftemål”, vil ”inspirere og opildne” hans læsere til ”at gøre mere” end blot at se tavse til.

Bogen ”Ally: My Journey Across the American-Israeli Divide” (Allieret: min rejse gennem den amerikansk-israelske kløft), vækker da også opsigt i både Washington og Jerusalem som et stærkt provokerende politisk indlæg, der bebrejder præsident Barack Obama at have skudt det årtier gamle ”særlige forhold” mellem USA og Israel i sænk.

”Ally” har angiveligt fået blodet til at koge i Det Hvide Hus, og USA's ambassadør i Israel, Dan Shapiro, har offentligt fordømt bogen og forgæves forsøgt at få premierminister Benjamin Netanyahu til at lægge afstand til Oren.

Michael B. Oren er en respekteret amerikanskfødt historiker, hvis bog om Seksdageskrigen mellem Israel og de arabiske stater i 1967 udkom på dansk i 2005 med titlen ”Seksdageskrigen - nye grænser for det moderne Mellemøsten”.

Han emigrerede til Israel som 24-årig i 1979 og opgav tre årtier senere sit amerikanske statsborgerskab for at blive sit nye hjemlands ambassadør i USA 2009-2013.

Michael B. Oren kom til Washington, netop som Barack Obama indtog sit embede, og hans centrale tese i ”Ally” er, at den amerikanske præsident helt fra begyndelsen var mindre interesseret i pragmatisk resultatpolitik, end han var i ”ideologi og et verdenssyn, der ofte var i uoverensstemmelse med Israels”.

Præsident Obama, skriver Oren, ønskede at vise verden, at Washington havde fået en ny sherif, og begyndte omgående at ophæve de formelle og uformelle aftaler mellem USA og Israel.

Eksempelvis annullerede han den tidligere præsident George W. Bushs løfte om, at ”væsentlige bosættelsesblokke” i enhver fremtidig fredsaftale med palæstinenserne ville blive inden for Israels grænser, og krævede i stedet, at Israel ophører med at bygge i de besatte områder.

Og derpå ignorerede han to ”kerneprincipper” i det amerikansk-israelske forhold: Det første er, at USA og Israel aldrig lufter nogle uenigheder offentligt og altid står sammen som en forenet blok over for omverdenen.

Det andet er, at ingen af de to lande tager et vigtigt skridt uden på forhånd at informere hinanden.

Ifølge Michael B. Oren bed verden hurtigt mærke i præsident Obamas afstandtagen til Israel.

Palæstinenserne blev mere uforsonlige i deres tilgang til Israel, iranerne blev mere dristige i deres atomvåbenambitioner, og i FN fik Israels kritikere fripas til at optrappe kritikken af den jødiske stat.

I Jerusalem, forklarer Oren i sin bog, konkluderede Benjamin Netanyahu, at han ikke kunne regne med USA til at forsvare Israel.

Det dårlige forhold mellem de to statsledere kulminerede, da Netanyahu i en tale i den amerikanske kongres i marts kritiserede Obamas udenrigspolitik.

Netanyahu var inviteret direkte af republikanerne, og det var uden fortilfælde, at en udenlandsk leder talte til Kongressens to kamre uden om præsidenten med det formål at kritisere en siddende amerikansk regering.

Den formentlig mest kontroversielle påstand af Michael B. Oren er, at Obamas tilnærmelser til den muslimske verden - fra hans store tale i Kairo i 2009, hvor han udtrykte forståelse for palæstinensernes sag og rakte Iran en udstrakt hånd, til hans forgæves forsøg på at opnå en israelsk-palæstinensisk fredsaftale - hænger direkte sammen med, at den amerikanske præsident som barn blev svigtet af to muslimske mænd, sin kenyanske far og sin indonesiske stedfar.

I et andet kontroversielt afsnit langer Oren ud efter de amerikanske jøder, der udvander deres jødiske identitet ved at gifte sig med ikke-jøder.

Disse ægteskaber, skriver han, forårsager ”en bortglidning fra en Israel-fokuseret amerikansk-jødisk identitet”. Og han bebrejder navngivne venstreorienterede jødisk-amerikanske journalister for Israels dårlige image i de amerikanske medier.

Michael B. Oren afslutter ”Ally” med at understrege, at han ønsker at forbedre relationerne mellem USA og Israel.

Men som flere amerikanske anmeldere påpeger, så vil hans nye bog formentlig bidrage mere til at svække båndene mellem de to nationer end til at styrke dem.