Prøv avisen
Bog

Herligt gensyn med aldrende superdetektiver

5 stjerner
Også superdetektiven fra Norge Varg Veum kan mærke alderen trykke. I den norske forfatter Gunnar Staalesens nyeste krimi med Bergen-detektiven, ”Storesøster”, er vor hovedperson begyndt at tage trapperne, hvor de byder sig til for at holde sig i form! Foto: Camilla Stephan

Skotske Ian Rankin med John Rebus og norske Gunnar Staalesen med detektiven Varg Veum er atter bogaktuelle

Især den kulørte litteraturs helte forbliver evigt unge. Tænk på Superman, Superwoman, Spiderman og alle de andre. Evigt unge og i evigt god form. Men sådan er det ikke længere i krimilitteraturen, hvor nogle af de kendte detektiver nu kan mærke alderen trykke.

”Gamle fjender” er den nyeste krimi af den skotske forfatter Ian Rankin. Hans hovedperson, kriminalkommissær John Rebus, er gået på pension, men ikke nok med det: Han lever i et tilsyneladende fast forhold med en kvinde, hvilket ikke er set før i de 20 romaner med Rebus, der er gået forud for ”Gamle fjender”.

Og heller ikke nok med det, Rebus er kommet i en alder, hvor konsekvenserne af årtiers usund levevis melder sig. Forfatteren Ian Rankins romaner har altid været præget af stemningsfyldte beskrivelser af skotske pubber, hvor Rebus tilbragte timer med en smøg i munden og et glas øl i hånden. Nu har Rebus fået lungesygdommen kol, og han er holdt op med at ryge og drikke. Hans evne til at opklare forbrydelser har han dog ikke mistet. I ”Gamle fjender” kaster han sig over en 40 år gammel mordsag, der stadig plager ham.

Mordet på den smukke Maria Turquand blev aldrig opklaret, og samtidig med at Rebus begynder at opsøge vidnerne fra dengang, bryder en krig ud i Edinburghs underverden. I sin søgen efter spor i sagen, støder Rebus ind i sin ven og gamle kollega Siobhan Clarke, men også i sin gamle fjende forbryderbossen Big Ger Cafferty, der tilsyneladende har trukket sig tilbage og overladt rollen som Edinburghs førende kriminel til den yngre Darryl Christie.

Ian Rankin har igen skrevet en spændende Rebus-krimi, og mon ikke den aldrende kommissærs helbred kan holde til et par historier mere? Det er vi mange, der håber!

Også superdetektiven fra Norge Varg Veum kan mærke alderen trykke. I den norske forfatter Gunnar Staalesens nyeste krimi med Bergen-detektiven, ”Storesøster”, er vor hovedperson begyndt at tage trapperne, hvor de byder sig til for at holde sig i form! Så ingen elevatorer og ingen springen over, hvor gærdet er lavest for Varg Veum, der ligesom forfatteren er fra 1947. Men den snart 70-årige detektiv er stadig at finde i sit kontor på Strandkaien 2 i Bergen, som man skal opsøge, hvis man har et mysterium, som politiet ikke tager sig af.

I ”Storesøster”, der er den 18. i rækken, får Varg Veum besøg af en 20 år ældre halvsøster, der har brug for hjælp. Hendes guddatter er forsvundet, men ikke på en måde, der får politiet til at gå ind i sagen. Varg Veum går i gang, og snart fører hans undersøgelser ham ind i den bergensiske underverden. Stædig som altid bider Veum sig fast, og samtidig får han kendskab til nye sider af sin egen familie.

Det er i år 30 år siden, at den første roman med Rebus så dagens lys, og det er 40 år siden, at Veum trådte ind på scenen. Trods småskavanker har de holdt sig godt, og ligeså har de to forfattere, Ian Rankin og Gunnar Staalesen, gennem årene formået at holde et højt niveau, mens Rebus og Veum har fået flere og flere læsere – og seere, for både Rebus og Varg Veum har lagt navn til to populære tv-serier.

Begge romaner fortjener fem stjerner; forfatterne er i sandhed nogle af krimigenrens sværvægtere.