Hillary Clinton gransker sit nederlag

”Hvad skete der,” spørger Hillary Clinton i en erindringsbog om præsidentvalget. ”Du tabte,” svarer anmelderne

Hillary Clinton er igen på turné, som hun var det under valgkampen sidste år. Denne gang er det dog for at markedsføre bogen ”What happened” (Hvad der skete). –
Hillary Clinton er igen på turné, som hun var det under valgkampen sidste år. Denne gang er det dog for at markedsføre bogen ”What happened” (Hvad der skete). – . Foto: Christopher Katsarov/The Canadian Press/AP/ritzau.

Hvad skete der i november 2016, da favoritten Hillary Clinton, en af USA’s mest erfarne og kompetente politikere, tabte præsidentvalget til Donald Trump, den mest upopulære og skandaleombruste præsidentkandidat i USA’s moderne historie?

Det spørgsmål forsøger Hillary Clinton selv at besvare i sin nye erindringsbog ”What Happened” (Hvad skete der), som udkom i USA i september, og som lige siden har ligget højt på amerikanske bestsellerlister.

I bogen erkender Clinton, at der var ”et grundlæggende misforhold” mellem hendes tilgang til politik og det, ”som en stor del af landet ønskede at høre i 2016”.

”Når folk er vrede og leder efter nogen at bebrejde, ønsker de ikke at høre din 10-punkts-plan for at skabe job og hæve lønninger. De ønsker, at du også er vred,” skriver hun.

I bogen beskriver den tidligere præsidentkandidat også, hvordan hun i ugerne efter valgdagen befandt sig i en slags choktilstand, som hun fandt en vej ud af ved hjælp af familie, gode venner, yoga, vandreture og andre sysler.

”Det var ikke kun åndedrætsøvelser og yoga; jeg drak også en god del Chardonnay,” erkender hun.

I sin ligefremme genfortælling af valgkampens højde- og lavpunkter gør Hillary Clinton det klart, at hun ville ønske, at hun kunne rejse tilbage i tiden og gøre visse ting om. Eksempelvis fortryder hun grueligt den såkaldte e-mailskandale, som handlede om hendes brug af en privat e-mailkonto i sin tid som USA’s udenrigsminister, og som i valgets afgørende fase var med til at slå hendes kandidatur ud af kurs, da daværende FBI-direktør James Comey halvanden uge inden valgdagen bekendtgjorde, at agenturet efterforskede nye oplysninger i forbindelse med den ellers afsluttede sag.

”What Happened” er også historien om, hvordan det er at være den første kvindelige præsidentkandidat i USA’s historie. En af bogens mest opsigtsvækkende passager omhandler den anden præsidentdebat i St. Louis, hvor de to kandidater skulle dele en lille scene. Hillary Clinton beskriver malende i bogen, hvordan en nærgående og intimiderende Donald Trump fulgte hende rundt på scenen og nedstirrede hende, og hun spørger retorisk, hvordan hun burde have håndteret situationen.

”Bevarer du roen, bliver ved med at smile og fortsætter, som om at han ikke gentagne gange havde invaderet din intimsfære? Eller vender du dig om, ser ham i øjnene og siger højt og tydeligt: ’Skrid, din klamme stodder. Fjern dig fra mig. Jeg ved, at du elsker at intimidere kvinder, men du kan ikke intimidere mig, så flyt dig,’” skriver hun.

”What Happened” modtages blandet af amerikanske kritikere og politiske analytikere. Flere kritiserer bogen som frugtesløst navlepilleri.

”Vi ved, hvad der skete. Den værst tænkelige kombination af kræfter sprøjtede gift ind i den amerikanske stats årer. Det føles for nogle godt på samme måde, som den første dosis af narkotika føles godt, og det vil have det samme triste resultat. Spørgsmålet bør ikke være: ’Hvad skete der?’. Det er: ’Hvad gør vi nu’,” skriver Tom Toles i avisen Washington Post.

Bogen er i højere grad et forsøg på at bortforklare end at forklare, skriver også Thomas Frank i avisen The Guardian.

”Ingen ægte skyld lægger sig noget sted tæt på Clintons person. Og alt imens hun velvilligt slås med det større historiske spørgsmål om, hvorfor folkets parti visner, mens uligheden vokser, giver hun aldrig et tilfredsstillende svar. I stedet er hovedparten af skylden rettet udadtil mod velkendte mistænkte såsom James Comey, russerne og medierne,” skriver han.

I avisen The Politico har Jeff Greenfield en anden tilgang. I den åbenhjertige ”What Happened” har Hillary Clinton, der igennem sit kvarte århundrede i amerikansk politik ofte er blevet skildret som hemmelighedsfuld og ”uautentisk”, endegyldigt vist amerikanerne, hvem hun egentlig er, skriver han.

”Hendes bog lader ane, at den person, som vi har set i løbet af det seneste kvarte århundrede, og den person, som vi har set forsøge at blive præsident to gange, er den autentiske Hillary,” skriver han.