Himmel for en helt

Synne Garff slipper ret godt fra at fortælle historien om Jesus som spændingsroman for store børn

Det er Peter Madsen, der står bag illustrationerne i "Himmelhelten".
Det er Peter Madsen, der står bag illustrationerne i "Himmelhelten". . Foto: Illustration fra bogen.

Kan man skrive en spændingsroman om Jesus? Forfatteren Synne Garff har med den bibelske ungdomsroman "Himmelhelten" kastet sig ud i projektet og er - for at sige det med det samme - sluppet ret godt fra det.

Hovedpersonen er Sara, en 14-årig pige, hvis mor og bror er slået ihjel af romerne, mens faren i bogens begyndelse forsvinder på en mission for den militante jødiske oprørsgruppe, som han er tilknyttet og som Sara bor hos. Sara, der af et godt hjerte hader romerne, bliver venner med de lidt ældre Gabriel og Miriam. Da hun finder ud af, at Miriams mor har natarbejde hos dén rige romer, som slog hendes mor og bror ihjel, så beslutter hun sig for at tage hævn, at tage livet af ham - med gift, som hun får Gabriel til at skaffe.

LÆS OGSÅ:Sande historier

Det er fra Saras synsvinkel, vi får historien om Jesus. Den jødiske oprørsgruppeledes af Judas (ja, den Judas), og Sara og hendes venner bevæger sig i omegnen af Jesus. Der er historier i omløb om Jesus, nogle gange oplever hun selv, hvad der sker, bespisningen i ørkenen fx og opvækkelsen af Lazarus. Andre gange får hun fortalt om, hvad Jesus gør, det gælder historien om vandringen på søen, som den ophidsede og drivvåde Gabriel fortæller den målløse Sara midt om natten. Det er simpelt hen for vildt – og meget troværdigt skildret. Sara og gruppen er i Jerusalem i påsken, hvor Jesus føres fra Herodes til Pilatus og siden henrettes. Hun ser, hvordan naglerne hamres i hans hænder og fødder, og fortællingerne om den opstandne fortæller hun videre, som hun har hørt dem – i Saras evangelium.

Der er mange snore at holde fast i, når man som Synne Garff ikke vil nøjes med at fortælle en spændende historie men også vil formidle bibelkundskab og kristendom. Det risikerer at overlæsse historien. Som anmelderens 13-årige storlæsende søn noterede, da han havde hurtiglæst "Himmelhelten" over et par aftener: "Der er mange forklaringer i starten af bogen, men så bliver den faktisk meget god".

Præcis sådan er det. Gabriel roder sig fx i begyndelsen af bogen flere gange gammelklogt ud i længere forklaringer om sagernes sammenhæng, når han skal trække linjerne bagud til David og profeterne, men forklaringerne aftager, efterhånden som historien kommer rigtigt i gang. Så begynder Gabriel og Sara mere at undre sig over begivenhederne, vandringen på søen, lidelsesforudsigelserne etc. Nutid og fremtid tager over fra fortiden, som historien skrider frem – hvilket der jo er en særskilt pointe i.

En pointe, som hænger sammen med det, man kunne kalde "Himmelheltens" grundfortælling. Her er anliggendet hverken den store kosmiske kamp mellem mørkets og lysets magter eller dubiøse konspirationsteorier om, hvordan det virkeligt foregik, dengang med Jesus. Nej, grundfortællingen i "Himmelhelten" er dybest set fortællingen om forandringens mulighed. Som Sara oplever det, da hun i sidste øjeblik opgiver hævnen eller som det går den lille gnom af en romersk soldat, der går forrest i at håne Jesus på korset, men siden bevidst opgiver at forfølge Sara, Gabriel og de andre.

Synne Garff har tidligere skrevet børnekrimiserien om Græskarbanden, en thriller for voksne og har også for nogle år siden fornemt gendigtet Bibelen for de mindste. Hun har styr på sine fortællinger, og har i "Himmelhelten" truffet nogle kreative fortællemæssige valg, for eksempel at lade Sara indgå i netop forræderen Judas' gruppe. Det holder spændingen for de læsere, der kender den bibelske historie rigtig godt – og løfter fortællingen ud over det skabelonagtige, som truer enhver fortælling med en pædagogisk mission. Judas' historie ender tragisk, ganske som i Bibelen, men ikke uden at Sara har en vis forståelse for, hvorfor han gjorde som han gjorde, af skuffelse. Vinklen er klar, men nuancerne mangler ikke.

"Himmelhelten" er spændende. Munter og humoristisk, hvor det passer sig, og sanselig i beskrivelsen af både kvinder og kujoner, har et drys af teenagerkærlighed – og selvfølgelig en lykkelig slutning, som også rammer Sara lige i maven.

Alt i alt en vellykket bibelsk roman for store børn. Her er sans for både kristendom og spænding og en dygtig fortæller til at holde hus med det hele. Så altså, godt gået!

kultur@k.dk

Synne Garff: Himmelhelten. Illustreret af Peter Madsen. 272 sider. 199,95 kroner. Bibelselskabets Forlag. Udkommer i dag.

Læs interview med Synne Garff om bogen i Kristeligt Dagblad i morgen.