Prøv avisen

Historier fra Fyn a'

Bøger Maria Grønlykke mestrer virkelig novellens skarptskårne øjebliksbilleder

Maria Grønlykke har udgivet en ny novellesamling med titlen "En lille sang om Stella". Og for læsere, der blev taget med storm af det farverige persongalleri, der foldede sig ud i hendes første samling, "Fisketyven", vil der utvivlsomt være tale om et glædeligt gensyn. Vi er således stadig på Fyn, blandt bøgetræer og gamle kendinge som Røde Johs, Paw og Jørgen Vildand. Men også nye er kommet til – Åse, Stella og skoventreprenør Thomsen – og alle er de gæve aktører i en hverdag præget af stjernestunder og katastrofer.

Der er for eksempel historien om gamle Åse, der ikke længere har råd til at sidde alene i sin store landejendom Grønnegården og derfor ønsker at udstykke en del af gården til lejligheder. Borgmesteren i den fynske landkommune, der skal godkende hendes byggeansøgning, er imidlertid også ejendomsmægler, og han har længe haft et godt øje til Grønnegården. Åse får derfor afslag på sin ansøgning, trækkes gennem et halvkorrupt politisk system og må til sidst se katastrofen i øjnene, da hun til spotpris tvinges til at sælge gården til borgmesteren.

Men heldigvis er der også livstykket Stella, som danser gennem tilværelsen til sambatoner og trommetamtam fra Safri Duo. Hun har ben i næsen og fødderne solidt plantet i den fynske muld, og i en stjernestund af en sommerfest er hun kvinde for at samle egnens folk, så der én gang for alle kan gøres op med borgmesteren og det uduelige byråd.

Sådan trækker Grønlykke med stor sproglig sikkerhed sine personer gennem op- og nedture i det fynske bakkelandskab. Der er lokalkolorit og klingende fynsk dialekt, og dét i en sådan grad, at man kan høre både solister, kor og orkester i Carl Nielsens "Fynsk forår", hver gang man vender en bogside.

Med sine to første bøger har Maria Grønlykke til fulde vist, at hun mestrer novellens skarptskårne øjebliksbillede. Gid hun en dag også vil gribe den brede pensel og udfolde sit fortælletalent i romanens store ramme. Og gerne med endnu flere "histårjer fra Fyn a".

Maria Grønlykke: En lille sang om Stella. Noveller. 168 sider. 198 kr. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk