Historikere kritiserer flytning af Rigsarkiv

En planlagt flytning af Erhvervsarkivet fra Aarhus til Viborg vil svække den historiske forskning, mener flere fagfolk. Rigsarkivar kalder frygt ubegrundet

Erhvervsarkivet i Aarhus skal nu være en underafdeling under Rigsarkivet i Viborg.
Erhvervsarkivet i Aarhus skal nu være en underafdeling under Rigsarkivet i Viborg. . Foto: Iris.

Når 2015 slutter, slutter også muligheden for at sidde på læsesalen på Erhvervsarkivet i Aarhus og fordybe sig i historiske dokumenter. Erhvervsarkivet nedlægges, og et 18 hyldekilometer stort arkiv flyttes til en nyopført bygning i Viborg.

Den beslutning falder flere historikere for brystet. De frygter, at flytningen vil forringe den fremtidige forskning i historiske emner.

”Erhvervsarkivets synlighed og opsøgende arbejde har gjort, at der er indsamlet et omfattende privat arkivmateriale i Danmark til glæde for forskerne. Jeg frygter, at det niveau ikke kan holdes, når arkivet i fremtiden bliver en underafdeling af Rigsarkivet i Viborg,” siger Kristoffer Jensen, der er museumsinspektør på Dansk Industrimuseum i Horsens.

Han mener, at der reelt er tale om en lukning, selvom Erhvervsarkivet i Aarhus siden 1992 har været en integreret del af Statens Arkiver, som nu hedder Rigsarkivet.

Han bakkes op af Jes Fabricius Møller, professor i historie på Aarhus Universitet.

”I Danmark er der i generationer indsamlet arkivmateriale fra virksomheder, som ikke selv har været opmærksom på den historiske værdi. Jeg kan godt være bekymret for, at det arbejde og evnen til at opdyrke den historiske erhvervsvidenskab går tabt, når arkiverne bliver lagt sammen. Overflytningen er en centraliseringsøvelse, og det skaber nervøsitet for, at medarbejdere først og fremmest bliver generalister og ikke har særligt fokus på erhvervshistorien,” siger han.

Jes Fabricius Møller mener, at forskningen og den forskningsbaserede undervisning i historie på Aarhus Universitet berøves et væsentligt arbejdsredskab.

”Der er på mange måder langt til Viborg for det forskningsmiljø, der befinder sig i Aarhus,” siger han.

Forleden kritiserede seniorforsker ved Erhvervsarkivet Jørgen Fink her i avisen også flytningen, ligesom Venstres erhvervsordfører Kim Andersen er imod beslutningen og i flere omgange har kaldt kulturministeren i samråd om sagen.

”Der er bekymrende, at der ikke længere vil være en selvstændig statslig arkivenhed, der har fokus på landets økonomiske udvikling og virksomhedernes historie,” siger han.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum, der står bag beslutningen om at flytte arkiverne og lukke for betjeningen i Aarhus, medgiver, at der er tale om en serviceforringelse for historiestuderende og andre, der har hjemsted i Aarhus. Men han slår fast, at der ikke bliver mindre erhvervsarkivmateriale at arbejde med i fremtiden.

”Der ligger en besparelse i flytningen, da Erhvervsarkivet i Aarhus er dyrt at bo i og vedligeholde, men der ligger ikke en intention om at skære ned på aktiviteterne. Tværtimod,” siger han og fortsætter:

”På Erhvervsarkivet er antallet af akademiske medarbejdere begrænset. Når vi slår aktiviteterne sammen, styrker vi fagligheden, og jeg garanterer, at vores indsats for at samle arkivmateriale fra private virksomheder og foreninger ikke svækkes. Det er ikke geografien, men kompetencerne, der er vigtig.”

Asbjørn Hellum kalder kritikken af arkivets flytning traditionel.

”Meget af diskussionen er baseret på det traditionelle, analoge arkivmateriale, men det er ikke fremtiden. Erhvervslivets arkiver vil i fremtiden være digitale. Det betyder, at man på et tidspunkt fra hvilket som helst sted i landet kan søge i de private og statslige arkiver, og at det, man søger, lige så godt kan ligge i København eller på et lokalt stadsarkiv, som det kan ligge i Aarhus,” siger Asbjørn Hellum.

Sidst, der var debat om placering af centrale statslige arkiver, var i 2002, hvor professor, dr. jur. Ditlev Tamm med en underskriftsindsamling fik forhindret, at Rigsarkivet som ellers planlagt blev flyttet fra København til Odense. Den aktuelle sag har imidlertid ikke samme principielle karakter, mener han.

”Erhvervsarkivet kan ligge hvorsomhelst, hvorimod statens centrale arkivalier i Rigsarkivet bør befinde sig i hovedstaden,” siger han.