Historikerskænderi om kongerækken udfoldes i DR-serie

Er den danske konge-række en ren konstruktion? Hvad fortæller en Jellingsten? Historien udfoldes i ny DR-serie

I DR 2-programmet ”Gåden om Danmarks første konge” er tv-vært og historiker Cecilie Nielsen på jagt efter Danmarks første konge.
I DR 2-programmet ”Gåden om Danmarks første konge” er tv-vært og historiker Cecilie Nielsen på jagt efter Danmarks første konge. Foto: Nicki Sørensen/DR.

På den ene side af den ene af de to berømte Jellingsten står der med runeindskrift: ”Gorm konge gjorde kumler (mindesmærker, red.) disse efter Thyra sin kone Danmarks bod”. Og på den anden side står der slet og ret ”Danmark”. Ifølge den herskende fortælling så begynder kongerækken ved Gorm den Gamle, der nævnes første gang omkring 936 og menes at være død i 958. Herpå følger Harald Blåtand og en lang række af danske monarker helt frem til nutidens Margrethe II.

Søger man på ”kongerækken” på internettet, er det da også denne rækkefølge, der kommer frem på Kongehusets egen hjemmeside. Men holder den vand? Det spørger en ny historisk DR-serie, ”Gåden om Danmarks første konge”, til.

Programmets vært er historiker og journalist Cecilie Nielsen, og hun skal i løbet af seks afsnit både omkring Jelling, Moesgård Museum i Aarhus og Lejre for at blive klogere på, hvem der egentlig var Danmarks første konge. Eller dronning? For som det skrider frem, tyder mere og mere på, at der er ugler i mosen, hvad angår kongerækkens begyndelse.

”Da idéen blev født, var det egentlig en fascination af vikingetiden, hvad den betyder for os, jeg havde. Men i løbet af researchfasen blev det åbenlyst, at der er noget spændende på spil omkring det her med kongerækken som en konstruktion, noget historikerne ser som helt åbenlyst,” siger Cecilie Nielsen.

”Vi har ladet os inspirere meget af true crime, også i dramaturgien i programmerne, så der er et element af at gå på jagt i fortiden. Hvis man ved de her ting i forvejen, så er du nok ikke så glad for formatet, men det handler om at lokke mennesker ind i historien.”

Kendt i fagkredse i 20 år

I programmet medvirker en række historikere og museumsfolk. Én af eksperterne er historiker, forfatter og foredragsholder Anders Lundt Hansen, og han fremhæver, at konklusionen langtfra er ny.

”Det er i virkeligheden en lang forskningsdiskussion, der nu kommer ud til folk i det her program. Det er noget, vi i fagkredse har vidst i 20 år eller endnu længere. Går vi længere tilbage, har man godt vidst, at der var konger før Gorm den Gamle, men det har været noget, man ikke var så ivrig efter at sige højt,” siger Anders Lundt Hansen.

”Historikere har måske tænkt: ’Det gider folk ikke vide. Lukker vi luften ud af fortællingen om, at det hele startede i Jelling, lukker vi også luften ud af fortællingen om Danmark.’ Jellingstenene er blevet brugt som et bevis på, at vi danskere fra begyndelsen var et enigt og hyggeligt folk, der stod sammen. Sådan har det bare ikke været. Og det er klart lettere i dag at sætte spørgsmålstegn ved den opfattelse, end det var for bare 50 år siden,” siger han.

Anders Lundt Hansen glæder sig over, at ”Gåden om Danmarks første konge” rækker ud til et bredere publikum, men peger også på, at der kan være farer ved den måde at formidle på:

”Det er et komplekst emne, og når det skal formidles kort, ryger der nogle nuancer. Man må være meget inde i stoffet for at vide, hvilke nuancer man kan klare sig uden, og man kommer let til at forsimple eller lave fejl. Men det virker på mig, som om serien populariserer på et solidt grundlag,” siger han.

Adam Bak, museumsinspektør ved Nationalmuseet, Kongernes Jelling, medvirker også i programserien og er overordnet rigtig glad for den. Her skal det siges, at der, som det hedder i omtale af true crime og andre serier, kommer en ”spoiler alert”, så vil man bevare spændingen, kan det anbefales ikke at læse videre. Alle fem afsnit af ”Gåden om Danmarks første konge” kan dog allerede nu streames på dr.dk.

”Konklusionen er jo, at kongerækken er en konstruktion, sluttes det. Det er en konstruktion, men jeg fik måske en lidt ærgerlig fornemmelse af, at monumenterne i Jelling trækkes med i faldet om en konstruktion lavet i middelalderen og 1800-tallet. Men konstruktionen laves faktisk allerede i vikingetiden af de tidlige vikingekonger, og det er lige så relevant,” siger han.