Hos Ebbe Reich blev Grundtvig forløst erotisk

I den sidste præsentation af fem afgørende bøger om Grundtvig handler det om den enormt indflydelsesrige folkebog fra 1972 "Frederik. En Folkebog om Grundtvigs tid og liv" af Ebbe Kløvedal Reich

Ebbe Kløvedal Reichs (1940-2005) folkebog om Grundtvig fra 1972 blev hans gennembrud som historiker og historiefortæller.
Ebbe Kløvedal Reichs (1940-2005) folkebog om Grundtvig fra 1972 blev hans gennembrud som historiker og historiefortæller. . Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix.

Da denne bog udkom i foråret 1972 fik den en overvældende modtagelse, og den solgte i store oplag. Kristeligt Dagblad sendte bogen til anmeldelse hos frimenighedspræst og højskoleforstander Poul Engberg (1908-2008), der måtte overgive sig:

”Når der nu fra venstreorienteret, mere eller mindre revolutionær side, foreligger et så fantastisk værk som dette om ’den gamle’, må det ikke blot tages som et tegn på, at ingen, der lever med i dette lands skæbne, kommer uden om hans monumentale skikkelse. Vi bør hilse værket velkommen som en solstribe i dagningen. Vi hører trods alle meningsforskelle sammen i dette folk.”