Prøv avisen

Hun maler livsglæde på hospitalsgangen

Indlagte børn på Rigshospitalets børneafdeling for kroniske tarm- og nyresygdomme har selv valgt de motiver, kunstneren Nadia Plesner har malet til dem. – Foto: Thierry Geoffroy.

Kunstneren Nadia Plesner kender selv til at være tvunget til at være indlagt. Nu har hun udsmykket en børneafdeling på Rigshospitalet i København

Hvis syge børn dagligt er tvunget til at stirre på en hospitalsvæg, skal den ikke være trist at se på. Det mener kunstneren Nadia Plesner, der siden september har brugt en del af sin tid på at udsmykke en gang på Rigshospitalets børneafdeling for kroniske tarm- og nyresygdomme.

I efteråret var den gang så mørk og kedelig, at personalet i spøg kaldte den endetarmen. Men selvom gangen officielt først bliver indviet den 1. juni, og der stadig kommer nye motiver til, er den allerede en fest at se på. Det er de indlagte selv, der har valgt, at væggene skulle udsmykkes som et undervandstema. For før Nadia Plesner begyndte at male, lod hun dem vælge mellem to temaer: Alice i Eventyrland eller et undervandstema.

Børnene stemte og valgte undervandstemaet, fortæller Nadia Plesner:

LÆS OGSÅ: Blomstrende universer skal skabe smil og fantasi til ældre beboere

Idéen var at åbne gangen op, så man fik illusionen af at gå i en glasgang under havet, forklarer hun og fortsætter:

Alle motiverne er ønskede af børnene selv, og da det er kronisk syge børn, der er indlagt på afdelingen, kommer de tilbage jævnligt og bliver simpelthen så begejstrede, når deres fisk eller lignende er blevet malet.

Enkelte motiver skiller sig lidt ud. En treårig dreng var for eksempel helt vild med traktorer og ønskede sådan en, så det har han naturligvis fået.

Nadia Plesner kender selv til at være indlagt på et hospital. For da hun studerede på kunstakademiet i Amsterdam, blev hun kørt ned af en scooter og var indlagt en længere periode og brugte to år på genoptræning på hospitaler med udsigten til triste vægge.

Mens jeg sad der og brugte timevis i venteværelserne, tænkte jeg på, hvor meget det betyder, at man har noget rart at kigge på sådan et sted, især når man har det dårligt. Så jeg besluttede, at jeg en dag ville jeg udsmykke en børneafdeling på et hospital, forklarer hun.

At valget siden faldt på Rigshospitalet, hænger sammen med, at den rødhårede ildsjæl siden 2008 har samlet hospitalsudstyr ind fra både Rigshospitalet og Gentofte Hospital, som hun via sit eget kunstneriske nødhjælpsprojekt, Simple Living, har sendt til Darfur, Uganda og senest Yemen, ligesom hun har været med til at sende skolemøbler til et børnehjem i Tanzania.

I alt er det blevet til fire store containere med hospitalsudstyr til glæde for trængte børn i andre lande. Men nu har danske børn på Rigshospitalet altså også fået glæde af Nadia Plesners kunstneriske indsats.

Selvom jeg har brugt mange timer på det, får jeg det 100 procent tilbage i glæde, når man ser, hvor meget det betyder for både børn og forældre og ansatte, at der er noget positivt at kigge på i stedet for de bare vægge, siger hun.