Hvad betyder Museet for Religiøs Kunst for borgerne i Lemvig?

I anledning af at Museet for Religiøs Kunst i Lemvig fylder 25 år, har Kristeligt Dagblad spurgt fire lokale, hvad museet betyder for byen

Lone Krøgh, bibliotekschef på Lemvig Bibliotek, Jan Lilholt, leder af Lemvig Musikskole, Martine Randen Børding, elev på Lemvig Gymnasium og Lisbeth Nielsen, indehaver af Lemvig Boghandel.
Lone Krøgh, bibliotekschef på Lemvig Bibliotek, Jan Lilholt, leder af Lemvig Musikskole, Martine Randen Børding, elev på Lemvig Gymnasium og Lisbeth Nielsen, indehaver af Lemvig Boghandel. Foto: Dorte Washuus.

Lone Krøgh, bibliotekschef på Lemvig Bibliotek

”Det er fantastisk for byen, at vi har et sted som Museet for Religiøs Kunst, der trækker de helt store kunstnere til. Den slags er jo ellers forbeholdt de større byer. Det giver et internationalt sus og et særligt kvalitetsstempel til Lemvig, når eksempelvis en kunstner som Chagall bliver udstillet der. Det gør os stolte af vores by. Jeg synes, museet er et smukt eksempel på, hvordan man kan forene den brede og den smalle kunst. Og så har vi jo efterhånden lært, at al kunst er religiøst. Dertil kommer, at museet i sig selv er en unik bygning i smukke omgivelser.”J Jan Lilholt, leder af Lemvig Musikskole.

Jan Lilholt, leder af Lemvig Musikskole

”Museet er blevet en helt uundværlig del af Lemvigs image. Det griber en kulturel hovedhjørnesten, den religiøse kunst, an på en måde, så vi alle sammen kan forholde os. Museet forstår at sammensætte åndelige temaer, hvor mange forskellige kunstnere kommer i spil. Det har givet den åndelige kunst en legitimitet i byen og har bidraget til en kulturel bredde, vi ikke havde før. Der er i årenes løb hentet store, internationale kunstnere til museet, og selv efter nyhedens interesse har lagt sig, er det noget, vi taler om. Selv er jeg medlem af støtteforeningen og kommer der rigtigt tit, nok 10 gange om året.”

Martine Randen Børding, elev på Lemvig Gymnasium

Martine Randen Børding. –
Martine Randen Børding. – Foto: Dorte Washuus

”Min far er frivillig medarbejder på museet, så han har taget mig med derud mange gange, især da jeg var mindre. Nu kommer jeg der ikke så meget. Det er jo et helt vildt flot sted både indeni og udenfor. Det ligger på et af de smukkeste steder i Lemvig, synes jeg. Der er ingen tvivl om, at museet gør noget godt for Lemvig. Vi er glade for det og stolte af det. Det, jeg selv husker bedst derudefra, er en udstilling med skulpturer klippet i papir (af kunstneren Peter Callesen, red.). De gjorde et stort indtryk på mig. Ikke så meget fordi det var religiøse motiver, men simpelthen fordi de var så flot udført.”J Lisbeth Nielsen, indehaver af Lemvig Boghandel.

Lisbeth Nielsen, indehaver af Lemvig Boghandel

Lisbeth Nielsen. –
Lisbeth Nielsen. – Foto: Dorte Washuus

”Altså, Marc Chagall- udstillingen i 1999 var jo en oplevelse uden lige. Dels for mig selv, men også for byens selvfølelse. Der holdt biler i kø hele vejen ud til museet, og der kom turistbusser i massevis. Der rankede vi ryggen og havde sådan en følelse af, at vi altså også kan noget. Det gør vi stadigvæk, for generelt trækker museet mange turister til. Det har vi glæde af her i boghandelen, for museumsgæster læser som regel også bøger. Selv kommer jeg egentlig for lidt på museet. Det må jeg gøre noget ved. Men ud over Chagall har jeg da blandt andet set udstillingen med Dronningens bibelillustrationer og Maja Lisa Engelhardts billeder.”