Det mener de om valget af Rane Willerslev som ny museumsdirektør

Modigt, anderledes og spændende valg. Tre kulturpersonligheder fortæller, hvad de mener om valget af Rane Willerslev til direktør for Nationalmuseet

Fra venstre: Ulla Tofte, Keld Grinder-Hansen og Ane Hejlskov Larsen.
Fra venstre: Ulla Tofte, Keld Grinder-Hansen og Ane Hejlskov Larsen.

Ulla Tofte, direktør på Museet for Søfart:

”Det er et modigt og flot valg af kulturministeren, for dermed viser hun, at der er plads til vildskab og uforusigelighed i en stor kulturinstitution som Nationalmuseet. Det er altid rart, at der er plads til noget, som vi ikke ved præcist, hvor ender. Rane Willerslev er en hamrende dygtig og seriøs forsker med et stort personligt mod som menneske. Et mod, som jeg glæder mig til at se ham udøve som leder af Danmarks største kulturhistoriske museum. Han er det modsatte af en grå embedsmand, og med ham vil museet få en langt mere international orientering.

Keld Grinder-Hansen, historiker, tidligere leder af Dansk Skolemuseum:

”Rane Willerslev er et spændende og anderledes valg, fordi han ikke er en person, som er avlet i miljøet gennem 30 år. Derimod er han meget udadvendt og offentligt kendt. Jeg tror, han vil kunne sætte en ny retning, der blandt andet skærper museets forskningsmæssige profil, og han vil skabe events, der sætter museet på landkortet. Nationalmuseet skal være lokomotiv for det øvrige museumsmiljø i Danmark, og det betyder meget med en synlig leder, der kan være samlende figur. Det tror jeg han vil være god til.

Ane Hejlskov Larsen, leder af Center for Museologi på Aarhus Universitet:

”Udnævnelsen af Rane Willerslev til direktør for Nationalmuseet må være udtryk for et politisk ønske om, at museet i højere grad skal sætte dagsordenen og optræde i medierne. Han taler et sprog, som alle forstår, og er meget karismatisk som person. På den måde minder han om den type leder, som kulturinstitutionerne gik efter i 1980’erne, hvor tydeligheden udadtil var vigtigere end økomomiske og administrative kompetencer. At han ikke har en økonomisk og administrativ profil, ser jeg som et godt politisk tegn, for det må jo betyde, at fokus ikke ligger der.”