Tre forfattere: Det har Testrup betydet for vores karrierer

Dy Plambeck, Jonas Eika Rasmussen og Josefine Klougart har nogle af de forfattere, der har gået på Testrup Højskole

Dy Plambeck, Jonas Eika Rasmussen og Josefine Klougart.
Dy Plambeck, Jonas Eika Rasmussen og Josefine Klougart. . Foto: Privatfoto/Scanpix.

Jonas Eika Rasmussen

Elev på Testrup Højskole i 2012, debuterede med romanen ”Lageret Huset Marie” i 2015.

”Testrup var det første sted, hvor jeg fik mine tekster læst nært og kritisk, den første gang nogen spurgte: Hvad står der egentlig?"

"Jeg husker læsninger, hvor jeg efterfølgende slettede tre fjerdedele af teksten og skrev videre fra resterne. Jeg husker det, som om det var muligt at tage ret store spring mod en større bevidsthed om skrift, både min egen og andres, og skrive bedre og bedre tekster hele tiden – fordi jeg var uerfaren, og endnu mere fordi underviserne var gode."

"Mads Eslund, Christian Dorph og Olga Ravn var faste lærere dengang. Ud over at være vildt dygtige læsere kunne de også gå til eleverne med en slags pædagogik, kan man vel kalde det – være meddigtende eller på andre måder skubbe skrivningen i en bestemt retning på en mere aktiv måde, end det sker på Forfatterskolen.”
 

Josefine Klougart

Elev på Testrup Højskole 2002, debuterede med romanen ”Stigninger og fald” i 2010.

”På Testrup oplevede jeg en mindre revolution i forhold til min forståelse af, hvad litteratur og poesi egentlig er. Det mindre gode ved den måde, jeg var til stede på Testrup på, var måske, at jeg havde så travlt med at skrive og med at finde en måde at tackle almindelig social angst på, at jeg gik glip af en del øl og lejrbåls-seancer."

"Undervisningen betød meget for mig. Det at kunne mødes i læsningen af litteraturen – selve det at blive læst af mennesker, der tager ens arbejde alvorligt, dét er så afgørende."

"Det er en stor åbenbaring at møde mennesker, der deler ens oplevelse af, at litteraturen virkelig betyder noget, at det nytter at skrive, og ikke mindst nogen, der stiller krav om, at man tager sig sammen og hele tiden gør sig umage.”
 

Dy Plambeck

Elev på Testrup Højskole 2000, debuterede med digtsamlingen ”Buresø-fortællinger” i 2005.

”Jeg er sådan en kliché på en højskole- reklame, jeg så engang, hvor der stod: Et højskoleophold kan ændre dit liv. Mit liv blev ændret efter mit ophold på Testrup Højskole. Fordi på Testrup begyndte jeg at skrive for alvor. Jeg kom for første gang i mit liv ind i et miljø, hvor andre også skrev og læste og tog det alvorligt."

"Det fællesskab, der opstod omkring det at skrive, var vigtigt for mig."

"Mødet med forfatteren og underviseren Hans Otto Jørgensen på skrivelinjen var noget af det mest centrale for min udvikling. Af ham har jeg lært mere end af nogen anden om at skrive og læse, og hvad der er nødvendigt for at kunne gøre det."

"Før jeg tog på højskole, ville jeg være antropolog eller psykolog. Indimellem ville jeg være præst. I stedet kom jeg på Forfatterskolen og debuterede som forfatter. Det kunne jeg nok godt have gjort alligevel – bare ad en anden vej.”