Prøv avisen
Film

Hver eneste kamp er livet i miniature

3 stjerner
”Borg” er en klassisk sportsfilm. Halvt hælder den til fascinationen af de født fænomenale. Halvt forsøger den at finde sprækkerne, det menneskelige, bag talentet. – Foto fra filmen. Foto: Julie Vrabelova

Danske Janus Metz’ svenske tennisfilm er disciplineret, tilbageholdende og medrivende nærmest på trods

”Hver eneste kamp er livet i miniature.” Citatet er fra André Agassis overraskende vise selvbiografi ”Open”. Citatet åbner også tennisfilmen ”Borg”, som desværre er for lille i sit psykologiske anslag til at udleve udsagnet.

For på trods af en spændstighed som en perfekt opstrenget ketcher, er den velspillede og stramt koreograferede film uden anden charme end Shia LaBeouf, der spiller John McEnroe og Sverrir Gudnason som Borg. Det er en alt for alvorlig film uden kærlighed til tennis, Borg eller McEnroe.

”Borg”, baseret på virkelige hændelser, handler om Wimbledon-finalen i 1980. En myte inden for sporten, men indrømmet ukendt for mig. Den disciplinerede isbjørn Björn Borg kunne sikre sig sit femte mesterskab i træk. Udfordreren John McEnroe sit første.

”Borg” er en klassisk sportsfilm. Halvt hælder den til fascinationen af de født fænomenale. Halvt forsøger den at finde sprækkerne, det menneskelige, bag talentet.