Hver søndag cyklede Simon Ankjær til gudstjeneste. Når man læser hans bog, får man lyst til det samme

Journalist Simon Ankjær har hver søndag cyklet afsted til en ny kirke for at være med til gudstjeneste. Det er der kommet en skæv og underholdende bog ud af

Bogen "Et kirkemaraton – På cykel til storbyens kirker" er ikke en højmesseanmeldelse med kirkeklokker som stjernetildeling. Det er heller ikke en debatbog eller en prædikensamling, ikke et oplæg til en ny liturgi. Det er en lægmands kærlighedserklæring til den kirke, som altid ligger inden for cykelafstand.
Bogen "Et kirkemaraton – På cykel til storbyens kirker" er ikke en højmesseanmeldelse med kirkeklokker som stjernetildeling. Det er heller ikke en debatbog eller en prædikensamling, ikke et oplæg til en ny liturgi. Det er en lægmands kærlighedserklæring til den kirke, som altid ligger inden for cykelafstand. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Det er noget af en højmessekærlighed, journalisten Simon Ankjær Andersen, som arbejder i Kirkeministeriet som presserådgiver, har til folkekirken. Hver søndag formiddag cykler han afsted fra sit hjem på Frederiksberg i København ud til endnu en ny kirke. Troløs kirkependler kalder han sig selv, stiftstrofast i så fald. Altid forventningsfuld og med optimistiske gode ben. Han har jo ret, den ligger jo lige dér; folkekirken.

Det er en mærkværdig idé, og noget af en bedrift sådan at ville beskrive hver højmesseoplevelse i København. Han begynder fra en ende af med bogstav A og Adventskirken på en 2. søndag efter trinitatis, når til bogstav T og Timotheuskirken 9. søndag efter trinitatis året efter og slutter med Å. Det er en god struktur, hele alfabetet nås og hver kirke får sin plads. Højmessen er de fleste steder næsten ens – det er Ankjær Andersen stærkt begejstret for.

Han er fodboldfan, kommer på stadion, kender det med at skulle gennem helt de samme ting søndag efter søndag. Genkendeligheden, gentagelsen, fællesskabet, og når det pludselig en søndag hæver sig, og han cykler hjem lidt mere forandret, end han plejer. Sjovt og ikke overraskende; des flere forskellige højmesser, han er til, des gladere bliver han for den klassiske højmesse.

Det kan selvfølgelig ikke undgås, når nu højmessen ligner ret meget sig selv fra kirke til kirke, og når han retfærdigvis vil give alle kirker de samme to-tre sider, at det bliver lidt gentagende, lidt for ensformigt. Det er jo også sådan med gudstjenester, som det er med teater og musik og andet kultur; man skulle have været dér. Heldigvis har Ankjær Andersen ikke lagt den samme skabelon ud over sin kirkegang. Det havde slet ikke fungeret.

I Kastelskirken møder han Kåre Gade og får en snak med ham. I Hellig Kors Kirke på Nørrebro kommer han efter en fremragende prædiken i tanke om Johannes Møllehave. I Emdrup Kirke i Nordvestkvarteret handler det om Indre Mission, i Holmens Kirke i det indre København om Bach, i Christians Kirke på Christianshavn får den kontinuerlige altergang ham til at overveje, hvad det er nadveren kan.

Sådan varierer han tema og observation, springer til salmer, bygninger, altertavler, gamle teologer, nye forfattere, hele tiden opmærksom på dagens prædiken og gudstjenestens forløb. Det fungerer. Mest af alt lykkedes den skæve sjove idé, bogen er, fordi Ankjær Andersen er en begejstret, humoristisk og god fortæller. Ankjær Andersen er heldigvis også ret teologisk kyndig, hvilket gør, at oplevelser og refleksioner hæver sig op over det helt åbenlyse. 

Bogen kan også læses af den helt almindelige kirkegænger. Om du kommer hver søndag, eller overvejer om du for første gang skal udnytte, at der ligger en kirke så tæt på, hvor du helt gratis og uden evner kan være med i en gudstjeneste, der gennem flere århundreder er blevet gentaget, forfinet, forsøgt og levet.

Simon Ankjær Andersen: En kirkemaraton – På cykel til storbyens kirker. 304 sider. 279,95 kroner. Eksistensen.