Prøv avisen
Bog

Hvid piges monologer

4 stjerner
Christina Hagen er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede i 2008 med novellesamlingen "SEXDRONNING". I 2012 udgav hun digtsamlingen "WHITE GIRL", og har nu udgivet sin anden bog om figuren "White Girl". Foto: Carsten Andreasen/ritzau

Christina Hagen har med ”White Girl” opfundet en original figur, men kan konceptet klare en 2’er?

Når Christina Hagen er bedst, er hun en mester i at fremvise nogle af menneskets værste sider. Hos hende er facaden krakeleret og døren til den indre svinehund pivåben. Her får intolerancen, fordommene og hykleriet frit løb. Eller rettere: Her udstilles samtidens repertoire af intolerance, fordomme og hykleri, når det kommer til det komplekse og uhyre aktuelle forhold mellem forskellige kulturer, mellem os og dem, det velkendte og det fremmede, majoritet og minoritet. Hovedværket i den sammenhæng er værket ”White Girl” fra 2012, der nu følges op af ”White Girl 2”.
 
Gennemgående for begge bøger er det originale greb, som Hagen benytter sig af, nemlig en sproglig forskydning eller omvending af typiske og fordomsfulde dikotomier mellem den hvide korrekte og den ikke-hvide fejlfyldte tale. Teksternes White Girl taler således en karikeret, tegneserieagtig form for, hvad man måske kunne kalde ghetto- eller indvandrerdansk. Det vil sige et afvigende, simplificeret, brudt og gebrokkent sprog, der oftest bliver knyttet til ikke-hvide minoritetsindivider, men som i de to bøger altså tales af den hvide (majoritets-)pige. Det er både morsomt og fremmedgørende – og lyder for eksempel sådan her i den nye bog, der er inspireret af aktuelle begivenheder og Facebook-opslag, hvoraf nogle af dem er gengivet på indersiden af omslaget:

”White Girl sidde i den bus på vej i Føtex, den masse mennesker med brille snakke om den gymnasie den dele sort og hvid menneske op i forskellig klasse, så der blive den ro i time og alle sammen bare hygge sig med nogen, der også er hvid og jeg bare tænke det rigtig god ide, nu vi slut med den rod blande sammen som Clickmix ned i Matadormix ned i tivolistang eller i køledisk herregårdbøf sammen i lammesteg og kyllingelår. Popcornpolitikerdame hun rigtig glad på FB den rydde op i system inde i Aaaarhus-skole.”

Andre læser lige nu