Hvordan begriber man, at man er blevet til den, man er? Det har norske Linn Ullmann skrevet en sitrende og universel fortælling om

Hvad skete der egentlig med den 16-årige pige, der i 1983 tog til Paris for at møde en ældre mand? Sådan spørger fortælleren i norske Linn Ullmanns nye roman, der stiller sitrende spørgsmål om begær, glemsel og skam.

Linn Ullmann er aktuel med romanen "De urolige". Bogen tager udgangspunkt i det selvbiografiske - især omkring hendes forældre, Ingmar Bergman og Liv Ullmann.
Linn Ullmann er aktuel med romanen "De urolige". Bogen tager udgangspunkt i det selvbiografiske - især omkring hendes forældre, Ingmar Bergman og Liv Ullmann. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

”Hver gang jeg er begyndt at skrive på en ny bog, har jeg tænkt at den skal handle om det fotografi A tog af mig i januar 1983, jeg har villet skrive om tiden før det blev taget, dagene i Paris, og tiden efter, men så skrev jeg mig ind i andre fortællinger i stedet. Jeg får kvalme af at tænke på historien om billedet, det er en møghistorie som jeg har forkastet tusind og en gange af tusind og en grunde.”

Sådan siger jeg-fortælleren i den norske forfatter Linn Ullmanns nye roman ”Pige, 1983”. Hun har gennem tiden forsøgt at gribe fat i den unge pige, som hun var engang, den unge pige, som har huseret i hendes krop i årtier og nægtet at give hende fred, og hver gang, hun har forsøgt at gribe fat om sit yngre jeg, er hun smuldret mellem fingrene på hende.