Hvordan lyder en grævling og en flodhest? Ny cd giver et bud

Christina Bjørkøes ”Animal Universe” sætter gennem 12 klaveretuder lyd på dyr

Etuden som musikalsk genre har gennem århundreder udfordret og inspireret komponister – for hvordan løser man den uimodståelige udfordring, der kan ligge i at finde kunstnerisk gode løsninger på musik, der rent grundlæggende er skrevet for at forbedre den udøvendes tekniske færdigheder?

På en ny cd fra Dacapo med titlen ”Animal Universe” spiller den danske pianist Christina Bjørkøe 12 klaveretuder, hun selv har bestilt hos 12 nutidige danske komponister. De er alle forbundet med forskellige dyr – i tre forskellige udgaver og sværhedsgrader, så skiven sniger sig op på en varighed på over en time og rummer hele 37 skæringer. Vi bliver præsenteret for dyr som grævlingen (komponeret af Anders Koppel), edderkoppen (Anders Nordentoft), flodhesten (John Frandsen), trækfuglen (Karsten Fundal), den persiske gepard (Amir Mahyar) og såmænd også den lille vadefugl sandløberen (Erik Ørum von Spreckelsen).

Det er alt sammen ganske fornøjeligt og varieret, og projektet, der selvsagt er en verdenspremiere, lykkes stort set glimrende. Og så kan man alt efter smag og behag fokusere på dyreskildringerne i toner – eller på kompositionernes mangeartethed.

En fantasifuld og anderledes udgivelse.