Hans Hauge: Hvorfor engagere sig i opdigtede personer?

Forfatter og debattør Hans Hauge kan ikke koncentrere sig om fiktion. I stedet læser han filosofiske og historiske værker, men aldrig i sin fritid

Hans Hauge.
Hans Hauge. . Foto: Lars Aarø/Fokus.

Hvem læser du gerne?

”Jeg læser næsten udelukkende forfattere, hvis værker jeg skal bruge til et eller andet. Jeg læser ikke for fornøjelsens skyld, men i forbindelse med mit arbejde. Men det betyder ikke, at det er en sur pligt. Til gengæld læser jeg så meget i mit arbejde, at jeg ikke læser i min fritid. Så ser jeg hellere en film eller kvindehåndbold.”

”Jeg læser mest filosofi, historiske værker eller værker om politik. Min yndlingsforfatter er Karl Ove Knausgård. Aldrig har jeg læst noget med så stor fornøjelse som hans serie ”Min kamp”, netop fordi det ikke er fiktion. Jeg kan ikke koncentrere mig om fiktion, og ligesom Knausgård kan jeg ikke forstå, hvorfor man skulle engagere sig i opdigtede personer.”

Hvad læser du lige nu?

”Lige nu læser jeg blandt andre filosofferne Martin Heidegger, Aristoteles og Charles Peirce. Heidegger er nok den, jeg har læst allermest på det seneste. Jeg er også netop gået i gang med Poul Bourgets roman ”Disciplen” fra 1889. Den handler om en naturalistisk filosof, der indser, at naturalismen er grusom, og jeg skal bruge den til at skrive om forholdet mellem religion og videnskab. Jeg læser også romaner af Thomas Hardy og William Faulkner. Lige nu er jeg nok i gang med at læse fire-seks forskellige bøger. Alt er pligtlæsning i den forstand, at det skal bruges til mit arbejde i både bedømmelsesudvalg og artikler.”

Hvor læser du?

”Jeg læser ved mit skrivebord. Både på mit kontor og herhjemme. Jeg læser aldrig i en sofa eller i sengen. Mit skrivebord er dækket af bøger, og jeg har altid en blyant ved hånden, så jeg kan tage notater. Som regel hører jeg ikke musik imens, men det kan da ske. Så er det eksempelvis højskolesangene, jeg sætter på.”

”Når jeg læser, tager jeg mange pauser. Jeg læser aldrig intenst i flere timer i træk. Men jeg slapper meget af, når jeg læser. Derfor har jeg heller ikke brug for at koble af med læsning i min fritid, som andre har. Den kvote er fyldt op i kraft af mit arbejde.”