Hvorfor er J.K. Rowling ikke med i en udsendelse om det univers, hun selv har skabt?

Den nye HBO-dokumentar ”Return to Hogwarts” er uden nye optagelser af J.K. Rowling. Kritikere ser en sammenhæng med Harry Potter-forfatterens udtalelser om køn på sociale medier. ”Naragtigt”, hvis HBO bevidst ekskluderer hende, lyder det fra Rowlings danske forlægger

Trods sine inkluderende Harry Potter-bøger har forfatter J.K. Rowling ad flere omgange fået hug for sine - mener kritikere - ekskluderende holdninger på sociale medier.
Trods sine inkluderende Harry Potter-bøger har forfatter J.K. Rowling ad flere omgange fået hug for sine - mener kritikere - ekskluderende holdninger på sociale medier. Foto: Debra Hurford Brown/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ud over at være én af de bedste historier fortalt i nyere tid, kunne man argumentere for, at ”Harry Potter”-bøgerne af den britiske forfatter J.K. Rowling, har et ganske inkluderende menneskesyn: At fortællingerne om de tre venner Ron, Hermione og Harry viser, at gode venskaber vejer tungere end alt andet, at mugglerblod ikke er nogen hindring for at blive den dygtigste heks, og at det modigste og bedste hjerte kan findes i selv den grimmeste, lille husalf.

J.K. Rowling har dog de senere år været under heftig beskydning på de sociale medier for sine, i nogles øjne, ikke så inkluderende holdninger. Og nu synes forfatteren at være blevet lagt så meget for had, at hun er blevet ekskluderet fra et jubilæumsprogram, hvor skuespillere og instruktører fra ”Harry Potter”-filmene bliver genforenet 20 år efter, at den første ”Harry Potter”-film havde premiere.

”Return to Hogwarts” havde premiere på streamingtjenesten HBO Max den 1. januar og gæstes af en lang række stjerner fra det magiske univers: hovedrolleindehaverne Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint blandt andre. Men ophavskvinden til alle fortællingerne, J.K. Rowling, optræder kun i en række videoklip, optaget tilbage i 2019, og det undrer en lang række kritikere i Rowlings hjemland.

Uenighed over trans-kommentarer

”Hvor er J.K. Rowling, når vi har allermest brug for hende,” spørger avisen The Telegraph, mens The Times’ anmelder Carol Midgley mener, der mangler en ”kerneingrediens” i genforeningsfilmen.

”Det faktum, at Rowling ikke er til stede i pejsestuen i Gryffindor eller på vej ned ad Diagonalstræde, mens de skuespillere, som var børn på det tidspunkt (hvor filmene blev optaget, red.), anerkender, hvad deres karrierer skylder hende, virker som en underlig og central udeladelse,” skriver hun.

Der ér dårlig stemning mellem Rowling og de tidligere barnestjerner, hvilket måske også understreges af, at kun de ældre skuespillere, som blandt andre Robbie Coltrane (Hagrid), nævner J.K. Rowling i de interviews, de giver i filmen.

Det begyndte med et tweet fra J.K. Rowling i juni 2020, hvori hun opponerede mod en definition af kvinder som ”mennesker, der menstruerer”.

”Hvis køn ikke er en realitet, er der heller ikke noget, der hedder at være tiltrukket af mennesker af ens eget køn. Hvis køn ikke er en realitet, udviskes den oplevede virkelighed for kvinder over hele verden. Jeg kender og elsker transpersoner, men at udviske idéen om køn fratager mange muligheden for at sige noget meningsfuldt om deres liv. Det er ikke had at sige sandheden.”

Forfatteren fulgte op med flere tweets, hvor hun blandt andet forklarede, at hendes udmelding havde rod i, at hun var blevet udsat for overgreb. Hun gav samtidig sin fulde støtte til transpersoner:

”Jeg ville marchere sammen med jer, hvis jeres liv blev truet på baggrund af, at I er trans. Men samtidig er mit liv formet af at være kvinde. Jeg synes ikke, det er hadefuldt at sige det.”

J.K. Rowlings kommentarer blev i vid udstrækning opfattet som hadefulde over for transpersoner, og en række af ”Harry Potter”-skuespillerne, inklusive de tre hovedrolleindehavere, tog offentligt afstand fra hende, heriblandt Daniel Radcliffe, der på Twitter skrev, at ”transkvinder er kvinder”. Rowling har holdt fast i sit synspunkt og delte for blot en måned siden en artikel om det absurde i, at en voldtægtsmand, der identificerer sig som kvinde, men har mandlige kønsorganer, kan blive registreret hos politiet som ”kvinde”.

Lagt på is

”Harry Potter”-bøgerne udkommer i Danmark på forlaget Gyldendal. Ifølge Gyldendals administrerende direktør, Morten Hesseldahl, er J.K. Rowling blevet ramt af tidsånden, hvor alt måles efter en ny tids moral. En moral, der ifølge ham blandt andet indebærer, at man ikke må fortælle andre menneskers historie, og at alt, der vedrører eksempelvis kønsidentiteter eller etniske identiteter, skal behandles ekstremt fintfølende. Den strømning karambolerer med, at den engelske forfatter i hele sit litterære liv har skrevet fra et bredt perspektiv og befolket sit eventyrunivers med en masse forskellige karakterer, mener han.

”Når hun så samtidig gør lidt grin med den her sygelige optagethed af identitet, kommer hun i klemme. Men jeg synes, hun har fat i den lange ende, for forfattere og kunstnere skal netop kunne leve sig ind i andre mennesker og disses oplevelser. De skal kunne sætte sig ud over blot at se verden fra deres egen navle. Og man skaldermed også kunne skrive fra et mandligt perspektiv, selvom man er kvinde, eller en sorts perspektiv, på trods af at man selv er hvid,” siger han.

Morten Hesseldahl kan ikke se, at det er transfobisk, når J.K. Rowling peger på den omstændighed, at der findes biologiske køn, og at alt ikke er en social konstruktion.

”Når hun gør sig lystig over, om der ikke engang fandtes et ord for udtrykket ’mennesker, der menstruerer’ – altså ordet ’kvinder’ – så viser det også, at woke-bevægelsen ikke er særlig humoristisk. De unge i woke-bevægelsen er opvokset med ”Harry Potter”, og jeg tror, de føler sig stukket i ryggen af hende. Der har endda været forsøg på at frigøre ”Harry Potter”-universet fra J.K. Rowling, selvom det er hende, der har digtet det hele. Det kunne man også se, da HBO ikke inviterede hende med til den nylige reunion for skuespillerne i filmene. Ikke engang HBO tør stå på hendes side. Det er simpelthen så naragtigt,” siger han.

Indtil videre holder Potters kernepublikum fast i fortællingerne, omend de måske er ved at udvikle et nyt syn på, hvad inklusion er. Forfatteren synes i første omgang lagt på is af producenterne af genforeningsfilmen, måske for at undgå dårlig omtale, vurderer Adrienne Tyler, anmelder ved tv-mediet Screen Rant.

”Hvis man tager følsomheden og kompleksiteten ved dette problem i betragtning, vil det ikke være overraskende, hvis Warner og HBO Max aktivt prøver at undgå en reaktion og risikoen ved, at genforeningen overskygges af kontroversen omkring Rowling ved at gøre noget så simpelt som at lade være med at invitere hende.”