I år bliver Nobel-vinder en syrer eller en japaner eller ...

Udskudt annoncering af årets Nobelpris i litteratur øger spændingen, og gætterierne om vinderen fortsætter. Situationen i Syrien kan få indflydelse, men som altid bliver det formentlig en helt tredje forfatter, der løber med prisen på torsdag

 På torsdag uddeles Nobelpris i litteratur, og i år har den nigerianske Ngugi wa Thiong’o gode chancer ifølge bookmakerne.
På torsdag uddeles Nobelpris i litteratur, og i år har den nigerianske Ngugi wa Thiong’o gode chancer ifølge bookmakerne. . Foto: Polfoto.

Der er flere sikre elementer ved uddelingerne af Nobels eftertragtede litteraturpris i denne uge. Den verdenskendte japaner Haruki Murakami er bookmakernes favorit, litteratureksperter foretrækker den amerikanske forfatter Philip Roth og hans israelske kollega Amos Oz – og så ender det med, at en mindre udbredt forfatter løber med prisen, når den uddeles på torsdag. Sidste år var det hviderussiske Svetlana Aleksijevitj.

Der er dog allerede noget anderledes ved årets uddeling af Nobels bogpris. For det første blev annonceringen af nobelpristageren udskudt en uge af ukendte årsager. At det er et tegn på, at komitéen er splittet i valget af en vinder, har Per Wästberg fra Svenska Akademien, der uddeler prisen, afvist over for svenske SVT Nyheter

Forsinkelsen føjer i hvert fald mere mystik og flere gætterier til opløbet.

Litteraturforskere holder fast i deres favoritter blandt stærke navne, heriblandt amerikanerne Joyce Carol Oates, Philip Roth og Bob Dylan.

Bookmakerne har som altid nogle andre bud. Haruki Murakami har igen længe været favorit og giver i skrivende stund pengene fem gange igen hos britiske Ladbrokes. Han er dog tæt presset af kenyanske Ngugi wa Thiong’o, der kun giver indsatsen fire gange igen. Murakami og Thiong’o, Oates og den syriske digter Adonis er som før på Ladbrokes’ top-10, men det skyldes først og fremmest, at folk tilsyneladende igen og igen tror på disse forfattere.

Adonis er kravlet op på en tredjeplads og giver pengene syv gange retur. Eksilforfatteren er en plausibel pristager på grund af situationen i Syrien, og man kunne forestille sig, at den norske komité gerne vil pege på et fyrtårn i den formørkede syriske borgerkrig. Den svenske komité har tidligere valgt forfattere, der er blevet straffet eller forfulgt for at kæmpe for menneskerettigheder i deres hjemland.

Norske Jon Fosse findes på en femteplads og giver indsatsen 12 gange tilbage, mens amerikanernes bedste repræsentant, Philip Roth, er en højdespringer og er hoppet fra en 11.- til en fjerdeplads.

Danske Jussi Adler-Olsen er på en 38. plads lidt over Bob Dylan, som den danske litteraturforsker Anne-Marie Mai flere gange har indstillet til prisen.

Men hvorfor er det så interessant, hvad bookmakerne gætter på? Faktisk er de ikke helt galt på den. 30 procent af vinderne er blandt Lad-brokes’ favoritter, oplyser de selv, og de seneste ni år har firmaet faktisk gættet rigtigt op til flere gange. Vindernes odds daler ofte dramatisk i dagene op til afgørelsen. Det største fald var i 2009, hvor rumænskfødte Herta Müller indledte med odds 50/1 og landede på 3/1.

At det forholder sig således, skyldes især, at den norske litteraturpris ikke arbejder med nomineringer eller en såkaldt shortlist, som andre litteraturpriser såsom Nordisk Råds Litteraturpris og Manbooker-prisen.

Det gør optakten til uddelingen af Nobelprisen til et stort gætteri, og det gør opløbet til netop bookmakernes bane.

Men her er flere faktorer i spil, påpeger Ladbrokes’ talsperson Alex Donohue:

”Litterære spillere har mere tid til at finde ud af, hvad der sker, og en fornemmelse af, hvor komitéen er,” siger han til The Guardian. Han tilføjer, at mange fans af forfattere også spiller med og håber, at det vil øge chancerne.

Det forklarer sangeren Bob Dylans spring op ad listen de seneste år.

Det handler altså ikke kun om at være en af de ypperligste skribenter i verden, fordi gætteriet og spilleriet får en selvforstærkende virkning, når et navn nævnes tilpas mange gange i medierne, hvilket de 18 medlemmer af Nobel-komitéen i så fald har svært ved at se bort fra.

Der er også en statistisk faktor i spillet om Nobelprisen, påpeger kulturredaktør Alex Shepard fra det amerikanske magasin New Republic.

Prisen er kun tildelt tre digtere siden 1995, senest Tomas Tranströmer i 2011, og det giver måske Adonis en fordel. På den anden side har en sort afrikansk forfatter ikke vundet prisen siden nigerianske Wole Soyinka i 1986, og det giver Thiong’o en fordel, måske.

Men så har amerikanerne måske en fordel, fordi Toni Morrison er den seneste modtager, og det var i 1993, og så står Roth og Oates jo klar ifølge Ladbrokes’ odds.

Der gættes altså lystigt videre, og på torsdag er vi igen blevet klogere og en nobelpristager rigere, og de, der har spillet forkert på eksempelvis Ladbrokes, er mange eller få penge fattigere.