I år er det præcis 300 år siden, dansk teater blev født: ”Det har været en total overrumplende oplevelse for publikum”

I efteråret 1722 fandt en af de mest skelsættende begivenheder i dansk teaterhistorie sted. For første gang blev der spillet teater på dansk og for et offentligt
publikum. Det hele begyndte med Ludvig Holberg

Skuespilleren Rasmus Christiansen tegnede i 1903 en tegning af salen og scenen, som han forestillede sig, at den så ud, da ”Jeppe på Bjerget” blev opført i 1723.
Skuespilleren Rasmus Christiansen tegnede i 1903 en tegning af salen og scenen, som han forestillede sig, at den så ud, da ”Jeppe på Bjerget” blev opført i 1723. Foto: Teatermuseet i Hofteatret.

Klokken havde netop passeret fem om eftermiddagen, onsdag den 23. september i 1722, da de første dansksprogede replikker blev sagt højt af professionelle skuespillere for et publikum på en offentlig scene i Danmark. Det skete på det hedengangne teater i Lille Grønnegade, der lå på en sidegade til Kongens Nytorv i det indre København, hvor helt almindelige borgere sad klar i salen, mens skuespillere, anført af dramatikeren Ludvig Holberg og den franske teaterleder René Montaigu, spillede Molières ”Gnieren”, der var blevet oversat til dansk. To dage senere opførtes for første gang et stykke danskskrevet dramatik ved uropførelsen af Holbergs egen komedie ”Den politiske kandestøber” samme sted, og da var dansk teater officielt født.

Selvom den store fødselsdagsfest først for alvor løber af stablen til efteråret, er forberedelserne allerede i fuld gang på scener, teatre, museer og biblioteker i hele landet. I mere end et år har foreningen Dansk Teater 300 År, der blandt andet er støttet af Kulturministeriet, eksisteret med det ene formål at engagere scenekunstnere og kulturinstitutioner over hele landet i en samlet fejring af jubilæet.

”Det er en anledning til at kaste et blik på det dansksprogede teaters indtog i Danmark, og vores formål er at bringe det op til en nutidig kontekst og sætte fokus på den betydning, det har haft for dansk teater, som vi kender det i dag,” siger Alette Scavenius, der er mag.art. i teatervidenskab og en del af den kunstneriske ledelse i foreningen.

Hun peger på, at det helt særlige ved de offentlige og danske Holberg-stykker på teatret i Lille Grønnegade var, at teateropførelser, der ellers havde været forbeholdt lukkede kredse ved hoffet og i adelen, blev tilgængelige for almene borgere i samfundet.

Der findes meget få artefakter og levn fra de første danske forestillinger på Lille Grønnegade Teatret, men enkelte plakater og tegninger er udstillet på Teatermuseet i Hofteatret i København. Her ses en replika af den originale plakat for den ”Den politiske kandestøber”, genoptrykt, da forestillingen blev genopsat i 1726, fire år efter urpremieren.
Der findes meget få artefakter og levn fra de første danske forestillinger på Lille Grønnegade Teatret, men enkelte plakater og tegninger er udstillet på Teatermuseet i Hofteatret i København. Her ses en replika af den originale plakat for den ”Den politiske kandestøber”, genoptrykt, da forestillingen blev genopsat i 1726, fire år efter urpremieren. Foto: Teatermuseet i Hofteatret

”Det er her, det professionelle teater får sit egentlige startskud. Nu kunne almindelige mennesker gå i teatret og genkende scener fra deres eget liv, som pludselig blev sat i perspektiv. Og i bund og grund er det også det, teatret handler om i dag. Det er netop stadig et sted, hvor man får perspektiveret nogle af de problematikker, der er i samfundet,” siger Alette Scavenius.

Holberg er også relevant i nutiden

Men mens vi i dag er vant til, at teaterformen er tilgængelig for alle, der kan og vil købe en billet, var det et absolut nybrud i 1722. Det fortæller Peter Christensen Teilmann, der er direktør på Teatermuseet og forfatter til flere artikler og bøger om både Holberg og dansk teater:

”Forestil dig, at der aldrig havde været et teater for et offentligt publikum i Danmark – ovenikøbet spillet på dansk. Det har været en total overrumplende og overvældende oplevelse for publikum. Og ikke nok med det, så blev der også skrevet og spillet komedier, som handlede om folk, man kunne møde på gaden,” siger Peter Christensen Teilmann.

Den første danskskrevne komedie var som bekendt ”Den politiske kandestøber” om kandestøberen, der bliver politiker og stopper med at passe sit arbejde, men som finder ud af, at det politiske arbejde er mere krævende, end han forestillede sig. Senere kom også andre nutidige klassikere som ”Erasmus Montanus” og ”Jeppe på Bjerget” til med skikkelser, der stadig i dag kan sætte tilværelsen i perspektiv.

For Holberg var ikke bare banebrydende og aktuel i datiden, hans manuskripter har vist sig at have en tilsyneladende evigtgyldig relevans over sig, der gør, at de i dag bliver opført på de danske scener.

”Holbergs stykker er det eneste danske dramatik, der er blevet spillet kontinuerligt i så mange år. Der har været skrevet meget andet stor dramatik i Danmark, men det er poppet op og forsvundet igen, så Holberg er den eneste, hvis stykker er blevet sat op uden pauser, siden de blev skrevet,” siger museumsdirektøren og peger på, at det formodentlig skyldes, at den dansk-norske dramatiker har ramt en dramaturgi, der altid kan sættes op, så den rammer nutiden.

Hele branchen markerer jubilæet

Michael Eigtved, lektor ved institut for kunst og kulturvidenskab ved Københavns Universitet, peger ligeledes på, at Holberg-stykkerne på Lille Grønnegade Teatret ikke alene er bemærkelsesværdige, fordi de blev skrevet og opført på dansk. Det er også her, at grundstenen til teatret, som vi kender det i dag, blev lagt, forklarer han:

”Teatret er specifikt et sprogligt baseret kunstudtryk, og derfor er det selvfølgelig en særlig begivenhed, da der for første gang kommer teater på dansk, men jubilæet markerer også begyndelsen på teater som noget, der skal have udsyn og sige noget om vores samfund i bredere forstand,” forklarer lektoren og tilføjer:

”Teater handler til alle tider om, hvordan vores sociale relationer udspiller sig, og her i landet er det med Ludvig Holberg og de første stykker på Lille Grønnegade Teatret, at det etablerer sig.”

De færreste danske teatre har offentliggjort deres officielle program for efteråret 2022 endnu, men langt de fleste steder er meldingen, at man selvfølgelig vil markere det festlige jubilæum. Det gælder for eksempel på Det Kongelige Teater i København, som har til huse få hundrede meter fra der, hvor Lille Grønnegade Teatret i sin tid lå. Skuespilchef Morten Kirkskov lægger ikke skjul på, at det her er en vigtig fejring og løfter lidt af sløret for efterårets program:

”Der kommer blandt andet en premiere på en Holberg-forestilling, som bliver galla-startskuddet for festivalen på selve årsdagen den 23. september,” siger han og understreger, at det på mange måder var Holberg, der introducerede teatret, som det ser ud i nutiden.

”Vi har en statue af Ludvig Holberg foran hovedindgangen til Gamle Scene, fordi han er en enormt vigtig figur i dansk teater. Han bestræbte sig på, at mange mennesker skulle have mulighed for at komme i teatret, men det interesserede ham også, hvad almindelige mennesker syntes, og hvad almindelige mennesker tænkte om andre mennesker, og den abstraktion er for så vidt stadig gældende,” lyder det fra skuespilchefen.