I andet afsnit af ”Borgen” bliver tempoet sænket en smule, og Birgitte Nyborg fanges i et spind af læk og løgn

Solide spændingsknuder bliver bundet i seriens andet afsnit

Da skilsmissefamilien samles for at fejre Magnus' fødselsdag, fanges Birgitte Nyborg i en lille hvid løgn. Men det er ikke kun på hjemmefronten, Birgitte Nyborg omgår sandheden.
Da skilsmissefamilien samles for at fejre Magnus' fødselsdag, fanges Birgitte Nyborg i en lille hvid løgn. Men det er ikke kun på hjemmefronten, Birgitte Nyborg omgår sandheden. Foto: Mike Kollöffel/DR.

Det er klart, at en moderne tv-serie om toppolitikere ikke kan undgå også at skulle handle om snitfladen mellem karriere og familieliv. Jeg synes imidlertid, at ”Borgen” altid har håndteret dette dilemma så demonstrativt, at det har virket ufrivilligt komisk. Fra tidligere sæsoner husker jeg, hvordan Birgitte Nyborg kom farende hjem fra Statsministeriet og flåede tøjet af sig selv og sin mand for at give ham den ægteskabelige sex, uden hvilken han ville gå rundt som en løve i bur. Lige lidt hjalp det. Til sidst ville han skilles. Men om det var for lidt sex, eller om det mere var måden, hvorpå hans hustru skiftede kostume som Superman, der klæder om i en telefonboks, det kan jeg ikke længere huske.

Unoderne fortsætter i den nye sæson fire. Eksmand Philip føler det fornødent at sige lige op i hendes ansigt, at han aldrig har haft det så godt som i sit nye liv. Da sønnen Magnus holder fødselsdag i den nye familie, er det så saligt og lykkeligt, som var de alle i Paradis, bortset fra arme Birgitte, der har ministerbilen holdende uden for og får så mange sms’er, at hun dårligt kan nå at synge fødselsdagssangen til ende.

Men hurra – et enkelt sted lykkes det elegant at få flettet politik og privatliv sammen. Den ikke helt uefne ministersekretær har købt den fødselsdagsgave til sønnen, som Birgitte helt havde glemt. Hun kan ikke få sig selv til at sige sandheden, da Magnus drillende spørger, om det virkelig er hende, der har købt den. ”Mor, du er så dårlig til at lyve”, siger han, og så kan de sammen flække i et grin, men replikken rammer samtidig Birgitte Nyborg som et kølleslag, for hun har faktisk lige siddet og løjet, eller i hvert fald ikke ruttet med sandheden, til et møde i Udenrigspolitisk Nævn, og var det lige så tydeligt dér?

Med Asger i Grønland

I forbindelse med første afsnit ankede jeg over det hæsblæsende tempo, og det lykkes at få sat farten lidt ned her i andet afsnit. Fortællingen vælger det gode gamle greb med at lade os følge en karakter, vi kan sympatisere med, på hans rejse ind i et miljø, der er fremmed for ham og for mange af os andre. Den kejtede embedsmand Asger ankommer til Grønland og ser ud til at skulle tørres godt og grundigt af råstofminister Hans Eliassen, der først overrumpler ham med direkte tv og derefter vil forhandle bare de to med kaffe og kage. Asger møder også Hans’ datter, Emmy fra landsstyret, der sendes ud for at få snor i Hans, og Hans’ plejesøn Malik, der arbejder for olieselskabet og bliver sat under voldsomt pres fra det danske PET (hvis det da er dem) for at finde ud af mere om de russiske ejere.

Den lettere fortumlede Asger med hang til køresyge afslører, at han alligevel evner det politiske spil, og en lillebitte spirende forelskelse mellem ham og Emmy fra landsstyret får ham (og os) til at føle os lidt bedre tilpas. Malik mener dog, at han skal skifte de velpolerede embedsmandsko ud for at kunne score.

"Borgen" eller virkelighed?

Hjemme i Danmark får Birgitte via den svenske ambassadør vished for, at russeren Gamov er en skidt karl, på vej på EU's sanktionsliste og involveret i både mafia og hvidvask. Hun satser på at kunne få stoppet det klima-ukorrekte olieventyr ved at trække på amerikanernes modvilje mod russisk indflydelse, men uventet beder den amerikanske ambassadør hende om at holde 36 timer på oplysningen om Gamov, når hun skal i Udenrigspolitisk Nævn. De har nemlig en efterretningsaktion kørende mod russerne. Til gengæld vil USA betragte Birgitte Nyborg som et oplagt emne til at blive den første kvindelige generalsekretær for FN! (Aner man her et pitch for "Borgen" sæson fem?)

Birgitte lader sig friste, men da eksistensen af Gamov åbenbart er blevet lækket til nævnet, tvinges hun ud i en nødløgn eller i hvert fald en fortielse. Hendes departementschef har advaret, men med en flot turneret henvisning til den aktuelle politiske virkelighed lader manuskriptet ham feje af med ordene ”Nu har du gjort din pligt som embedsmand” og ”Der er nok ikke ligefrem en rigsretssag i det her”.

Spændingskurven stiger med dette afsnit af ”Borgen”, samtidig med at man føler sig mere hjemme i den fiktive verden. Det er godt gået, og selvom man vidste, at den grønlandske fostersøn Malik nok ikke skulle være en af hovedpersonerne, er det alligevel overrumplende, at sidste klip viser ham død på isen, smidt ud fra en klippe.

”Borgen”. 2. afsnit. 4. sæson. Instruktion: Adam Price. Sendes på DR 1 søndag klokken 20 og kan streames på DRTV.