I julen vender vi verden ryggen

Inspektør Jens Ingvordsen fortæller om julen i Den Gamle By i Aarhus, hvor man kan opleve julen, som den tog sig ud fra 1625 til 1974

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Henning Bagger.

Hvad kan publikum forvente at opleve i Den Gamle By i december?

”Vi viser den danske juls historie, og det gør vi i år ved at pynte op til jul 45-50 forskellige steder i byen. Det betyder, at publikum kan opleve en dansk jul, som den tog sig ud lige fra 1625 til 1974. Meningen er, at man eksempelvis kan gå ind at se, hvordan julebordet så ud hos en familie i 1625, eller hvordan en typisk håndværker fejrede jul i 1929.

Den tidligste jul, vi viser, vil nok være en overraskelse for mange. I borgmestergården har vi dækket et julebord, som det kunne se ud hos en velstående købstadsfamilie i 1625. Her består julemenuen af grød, skinke, og æbleskiver og dertil masser af øl. Pakkerne ligger på bordet, for der er længe, til juletræet bliver opfundet.

Gaverne udgøres af en sølvske til husets frue og nogle småmønter til børnene. Tjenestefolkene får såkaldt julebrød pakket ind som gaver. Det er store hvedebrød, hvor der er ridset et kors i toppen.

På bordet ligger også en stor bibel, der er slået op på Lukasevangeliet. I den stue, hvor juleaften foregår, er gulvet dækket af halm, og her sover så hele husstanden julenat.

På den tid omdannede man stuen til en stald for at fejre det nyfødte Jesusbarn. Den tradition vakte dog ikke den store begejstring hos gejstligheden, fordi det ikke altid var lige hensigtsmæssigt, at husets karle sov sammen med pigerne.

Et andet sted i byen viser vi Peter Fabers juletræ fra midten af 1800-tallet. Han var forfatter til ”Højt fra træets grønne top”, og hos ham hænger gaverne uindpakkede på træet ligesom i sangen, ligesom det meste andet pynt er spiseligt. Mange vil sikkert opdage, at den jul, som borgerskabet fejrede i midten af 1800-tallet, ikke er meget forskellig fra den basisjul, vi kender i dag.”

Hvordan hænger jeres udstilling i december sammen med den egn, museet ligger i?

”Vi er ikke et museum for Aarhus, men et landsdækkende museum for byernes historie i hele Danmark.”

Hvorfor går mange på museum i december?

”Hos er december absolut højsæson, fordi vi i årevis har forsøgt at lære vores gæster, at de godt må gøre det til en tradition at besøge Den Gamle By op til jul eller i dagene mellem jul og nytår. For mange østjyder bliver det ikke jul, før de har gået en tur i de gamle, krogede gader. Jeg tror, mange af os søger tilbage til en gammeldags, dansk jul, fordi vi lever i en fortravlet og globaliseret verden. I julen har vi et behov for at vende verden ryggen og søge tilbage til rødderne. Vi søger det hyggelige ved julen, selvom vi godt ved, at det ikke er alle, der har det lige rart. Vi er en tidslomme, hvor mennesker kan slappe af nogle timer og komme ud igen med fornyet energi til alt det, de skal nå.”