I kølvandet på George Floyd gør USA op med bandlysning af bøger

Nu må sortlistede bøger alligevel godt bruges i undervisningen i et skoledistrikt i Pennsylvania efter protester fra lokale skoleelever

De bøger, der nu ikke længere er sortlistet som skolemateriale, skal gøre lærere bedre i stand til at undervise om emner som race og social retfærdighed i kølvandet på drabet på George Floyd.
De bøger, der nu ikke længere er sortlistet som skolemateriale, skal gøre lærere bedre i stand til at undervise om emner som race og social retfærdighed i kølvandet på drabet på George Floyd. . Foto: Octavio Jones/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et skoledistrikt i delstaten Pennsylvania har omstødt sin tidligere og meget opsigtsvækkende beslutning om at bandlyse en lang række bøger og undervisningsmateriale, der fokuserede på bekæmpelse af racisme.

Historien om ”bogcensuren” har fået opmærksomhed i hele USA, og lokale skoleelevers protester var tilsyneladende den udløsende faktor i skoledistriktets kursændring. Blandt de bøger, der nu ikke længere er sortlistet som undervisningsmateriale i Central York-distriktet i Pennsylvania, er den pakistanske ungdomsaktivist og nobelpristager Malala Yousafzais selvbiografi, ”Jeg er Malala”, samt børnebøger om de ikoniske afroamerikanske borgerrettighedsforkæmpere Martin Luther King Jr. og Rosa Parks.

Bøgerne, artiklerne og de elektroniske materialer på listen har til formål at forbedre skolernes undervisning i race og social retfærdighed i slipstrømmen på politidrabet på afroamerikaneren George Floyd i sommeren 2020 og den efterfølgende landsdækkende bølge af demonstrationer imod racisme og politivold. Skoledistriktets bestyrelse, der udelukkende består af hvide medlemmer, suspenderede imidlertid brugen af alle materialer på listen efter indvendinger fra nogle forældre. Ifølge amerikanske medier gik disse indvendinger blandt andet på, hvordan lærerne taler om ”hvidt privilegium” og betydningen af antiracisme til eleverne.

”Jeg ønsker ikke, at min datter skal vokse op med skyldfølelse, fordi hun er hvid,” siger en lokal far, Matt Weyant, til tv-stationen CNN.

Andre deltagere i debatten argumenterer for, at det er nødvendigt at give brune og sorte stemmer og erfaringer mere plads i undervisningen.

”Dette forbud repræsenterer kun én del af lokalsamfundet, og det er ikke vores,” siger en ikke-hvid elev, Edha Gupta, til den lokale tv-station WGAL.

Skoledistriktets kursændring skriver sig ind i en bredere, højaktuel debat om, hvor langt amerikanske skolelærere kan gå, når de underviser deres elever i historie, race og systemisk racisme. De fleste af slagene i denne værdipolitiske kamp fokuserer på den dybt kontroversielle såkaldte kritiske raceteori. Et begrebsapparat, hvis fortalere mener, at racisme er indlejret i amerikansk historie og lovgivning.

Uden den frie idéudveksling og friheden til at læse og tale om hvad som helst – i undervisningen eller i offentlige fora – bliver vi rigide

Jay Parini

Forfatter

Men bogbandlysning er også ”en dårlig amerikansk vane” praktiseret af både højre- og venstrefløjen, skriver romanforfatter og kritiker Jay Parini i et opinionsindlæg på CNN’s hjemmeside.

Han peger på, at konservative i USA ofte forsøger at bandlyse bøger om racisme, om seksuelle mindretal og om social udstødelse, mens liberale kræfter gør det samme med værker, de opfatter som politisk ukorrekte eller krænkende. Eksempelvis er litterære klassikere såsom Mark Twains ”Huckleberry Finn” og John Steinbecks ”Mus og mænd” forsøgt stemplet uegnede i amerikanske klasseværelser og biblioteker på grund af deres indhold af nu forældede racemæssigt nedsættende ord og billedsprog.

”Bandlysning af bøger i hele landet er blevet et alvorligt problem, der truer selve demokratiets væsen. Dette skærpes naturligvis af den rædsomme partipolitiske kultur, der promoverer gruppetænkning på begge sider af det politiske skel. Men uden den frie idéudveksling og friheden til at læse og tale om hvad som helst – i undervisningen eller i offentlige fora – bliver vi rigide, kulturelt forstenede og det, der er værre,” skriver Jay Parini.