Stærkt læsestof om astronauts kredsløb om Jorden

Den amerikanske astronaut Scott Kelly har tilbragt mere end 500 dage i rummet. Hans spændende erindringer er stærkt læsestof og godt fanget i den danske oversættelse

Stærkt læsestof om astronauts kredsløb om Jorden
Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Der var uden tvivl mange, der genoplevede barndommens fascination af rumfart, da den danske astronaut Andreas Mogensen blev sendt af sted til den internationale rumstation ISS. Og igen da observatoriet Asim, det dyreste danske rumprojekt til dato, for et par uger siden blev fyret af fra Cape Canaveral i Florida.

Hvis man sad klinet til skærmen, da de to danske opsendelser fandt sted, er der al mulig grund til at læse ”Ekspeditionen – et år i rummet. Mit livs opdagelsesrejse”, hvor amerikanske Scott Kelly fortæller sin mildest talt utrolige historie.

Scott Kelly, født i 1964, er Nasa-astronaut og rumfartsveteran med fire rumrejser og i alt over 500 dage i rummet, hvilket gør ham til amerikansk mester i den disciplin. Hans seneste mission gik til rumstationen ISS, hvor han opholdt sig i 340 dage og hvirvlede rundt 400 kilometer over planetens overflade – og hvor han blandt andet fik besøg af Andreas Mogensen i 10 dage og udførte omkring 400 eksperimenter om alt fra tomatdyrkning og tab af muskelmasse til rumvandring og espressobrygning.

Han skildrer den helt ekstreme spænding og dramatik ved den lange rumfærd, men også savnet efter sin familie og sine venner, angsten for, at noget skal gå galt – og for at dø – og klaustrofobien ved at være spærret inde samt den monotone og uhyre arbejdsomme hverdag i rummet, hvor han får testet sin fysiske såvel som sin psykiske udholdenhed. Måske mere det sidste end det første.

Men bogen er ikke blot en fortælling om en rumrejse. Det er også, sagt med en kliché, en fortælling om den rejse, som Scott Kellys liv har været. Og han personificerer om nogen den amerikanske drøm, hvor man kan, hvad man vil, hvis man knokler tilstrækkeligt meget for det. Scott Kelly var nemlig sammen med sin enæggede tvillingebror Mark et vildt og uregerligt barn, hyperaktiv og halvkriminel, og ingen kunne rigtig se, hvad der skulle blive af ham. Men han lærte, hører man mere end en gang, af sin mor, der uddannede sig til politibetjent, at små skridt kan blive til store spring. Således bliver det også på det personlige plan en opbyggelig historie, en coming of age-fortælling om Scott Kellys kamp for at nå sit livsmål og blive astronaut, og der krydsklippes mellem den fjerne fortid med barn- og ungdom og den nære med ISS-rumekspedition i et veloplagt og kækt sprog, der er glimrende fanget i den danske oversættelse. Man er altså godt underholdt og informeret det meste af vejen, og så lever man med forfatterens forkærlighed for gentagelser, detaljer og omstændeligheder, omend man måske nok skal være opflasket med den amerikanske fortælletradition for helt at goutere den lidt svulmende stil.