I ny film er de transsylvanske skove fyldt med trusler: Hvad er det, den lille dreng har set?

Cristian Mungiu, tidligere rumænsk guldpalmevinder i Cannes, dissekerer fremmedangst i sin nye film, ”Kold vinter”

Noget truer derude i de østeuropæiske skove, og drengen Rudi har set noget, der sætter gang i spekulationerne. Men i ”Kold vinter” er det hverken en greve med hang til at drikke blod fra jomfruers hals eller et monster, som en gal videnskabsmand har vakt til live. Det er mere skræmmende.
Noget truer derude i de østeuropæiske skove, og drengen Rudi har set noget, der sætter gang i spekulationerne. Men i ”Kold vinter” er det hverken en greve med hang til at drikke blod fra jomfruers hals eller et monster, som en gal videnskabsmand har vakt til live. Det er mere skræmmende. . Foto: Another World Entertainment.

Tankerne flyver uundgåeligt hen på et par klassiske skrækhistorier, da borgerne mødes i det lokale kulturcenter i filmen ”Kold vinter”. Deres landsby ligger trods alt i Transsylvanien, hjemstavn for den blodtørstige hærleder Vlad Dracul Tepes, som indirekte var inspiration for forfatteren Bram Stokers "Dracula". Og da de angste borgere stuver sig sammen for at diskutere situationen, minder det grangiveligt om en tilsvarende sekvens i Mary W. Shelleys gamle ”Frankenstein”.

Noget truer derude i de østeuropæiske skove. Men i ”Kold vinter” er det hverken en greve med hang til at drikke blod fra jomfruers hals eller et monster, som en gal videnskabsmand har vakt til live. Det er mere skræmmende. Det er virkelighedens barske realiteter. Og så blev ”Kold vinter” endda skabt, inden russerne gjorde gamle østeuropæiske traumer nutidige ved at invadere Ukraine. Og inflation og brændstofmangel sendte verden ud i krise.