Prøv avisen
Interview

Shane Brox: Alt det, jeg laver, handler om at formidle, hvor vigtigt fantasi og kreativitet er

”Alt det, jeg laver, handler om at formidle, hvor vigtigt fantasi og kreativitet er, og hvor vigtigt det er, at vi holder fast i den,” siger Shane Brox.

Den kendte børne-tv-vært Shane Brox ser det som sin opgave at formidle fantasi og kreativitet til børn. Han er aktuel med sin børneballet ”Fabelmageren”

Shane Brox har altid haft en livlig fantasi. Den fantasiverden, han skabte og legede i som barn, har han taget med ind i sit voksne liv.

Teaterverdenen har altid fascineret ham, og derfor blev han meget glad og beæret, da Det Kongelige Teater spurgte, om han ville lave en børneballet. Det blev til værket ”Fabelmageren”, som han nu for anden gang er ved at sætte op på Gamle Scene i København.

Alt, hvad Shane Brox laver, handler om at inspirere børn til at bruge deres fantasi og kreativitet, og det var derfor klart, at balletten skulle være et blik ind i Shane Brox' fantasifulde og finurlige verden.

”Jeg kan huske, at mange af de ting, jeg som barn syntes, var spændende, var de ting, som jeg ikke rigtig forstod. Det gjorde tingene mystiske og mærkelige, og det gør, at man bliver draget af dem på en anden måde. Det har jeg også prøvet at gøre i stykket. Det er ikke alt, som er ligetil og giver mening med det samme,” fortæller Shane Brox, imens en dreng iført en mørkegrøn trikot og et stort grønt hoved under armen kommer og spørger efter sine handsker med lange grønne fingre, som udgør den sidste del af hans kostume. Shane forklarer den kødædende plante, at kostumiererne har handskerne, inden han fortsætter:

”Det handler om fantasi, og hvad fantasi kan gøre både på godt og ondt. Jeg synes, det er enormt vigtigt, hvad vi giver og lærer børn især inden skolealderen, fordi de er så modtagelige og sensitive. De ting, som børn oplever, er med til at forme dem som voksne mennesker. Jeg kan jo se, hvor meget jeg er blevet formet af min barndom,” forklarer Shane Brox.

Han har i mange år arbejdet med at lave underholdning til børn. Allerede tilbage i 1999 opsagde han det, som han kalder for sit rigtige voksenjob hos Levi's i Belgien.

Han havde altid villet skrive børnebøger, så han flyttede tilbage til Danmark for at udleve den drøm og finde sit indre legebarn frem igen.

”Jeg ville gerne formidle, den fantasi og kreativitet, som jeg har, til børn. Danmark har en børnekultur og en forståelse for børn, som er vigtig. Jeg kendte sproget og kulturen, og derfor flyttede jeg tilbage til Danmark for at skrive min første børnebog,” fortæller Shane Brox, der i dag har udgivet næsten 20 børnebøger, har børneprogrammet ”Shanes Verden” og fortæller historier til klassisk musik på P2.

”Det er jo, fordi jeg gerne vil give nogle gode, legesyge og fantasifulde værdier til børn. Alt det, jeg laver, handler om at formidle, hvor vigtigt fantasi og kreativitet er, og hvor vigtigt det er, at vi holder fast i den. Uanset hvad man skal blive som voksen, er kreativitet og det at kunne tænke ud af boksen vigtigt,” siger Shane Brox.

Han synes, det er en kæmpe fornøjelse at arbejde sammen med børnene på Den Kongelige Balletskole.

”De er så dygtige, de her børn. De er søde og sjove, og hver gang bliver jeg imponeret over det, de kan. Selvom de er børn, har de masser af talent og disciplin, men de har selvfølgelig ikke voksendisciplin endnu. Desuden er det jo skønt, at der er rift om at blive en dansepølse, det havde der nok ikke været i en voksenballet.”

”Fabelmageren” kan opleves på Gamle Scene i København fra den 10. til den 14. oktober og i Musikhuset i Aarhus den 31. oktober og den 1. november.