Prøv avisen

Hammarskjöld-film er spild af tid – og handler mere om Mads Brügger end FN-generalsekretæren

2 stjerner
Brüggers film er lang – alt for lang! Han siger selv i et avisinterview, at den er langt over, hvad den menneskelige blære kan bære. Det har han ret i, og ikke bare for blæren, men også for tålmodigheden, skriver Kristeligt Dagblads anmelder. Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix

I ”Cold Case Hammarskjöld” får vi en masse information, og skal så selv afgøre, om det var en flyulykke eller et attentat

I gamle dage havde Otto Leisner et tv-program, hvor man skulle gætte, hvad der var sandt eller falsk, fup eller fakta, på baggund af en masse information. Det samme gælder for filmen ”Cold Case Hammarskjöld” af Mads Brügger. Vi får en masse information og skal så selv afgøre, om det var en flyulykke eller et attentat, da FN’s generalsekretær Dag Hammarskjöld døde i et flystyrt i det sydlige Afrika den 18. september 1961.

Hændelsen vakte dengang stort postyr. Afrika stod midt i en krise i det store land Congo, hvor en provins Katanga ville rive sig løs, og landet var kastet ud i en borgerkrig. Hammarskjöld ville mægle i konflikten og mødes med oprørslederen Moïse Tshombe, men under indflyvningen til mødestedet i Zambia, forulykkede generalsekretærens fly, og han og hans stab omkom.

Den officielle rapport anførte umiddelbart efter ulykken, at det var en pilotfejl, der var årsagen. Der blev dog i årene efter nedsat flere kommissioner, der skulle kulegrave sagen. Rygterne var nemlig kort tid efter ulykken begyndt at dukke op. Var der en bombe om bord? Blev flyet skudt ned af et andet fly? Var Hammarskjöld en trussel for hvide interesser?

Vi kender godt sådanne konspirationsteorier fra andre hændelser. Der er utallige af dem. Hvem myrdede Kennedy? Kom amerikanerne virkelig til Månen? Kendte præsident Bush til angrebet på Twin Towers den 11. september 2001? Internettet bugner med fantasifulde teorier. Fup eller fakta? Ja, midt i en fake news tid må man skærpe sin kritiske sans. Det var en uskyldig leg for Otto Leisner, men i dag er fake news alt andet end uskyld.

Filminstruktøren, radiomanden og tv-værten Mads Brügger vil undersøge konspirationsteorierne omkring Hammarskjölds død. Ikke fordi han er optaget af Hammarskjöld som person eller politiker, men fordi konspirationer interesserer ham.

Sammen med svenskeren Göran Björkdahl har han i en håndfuld år arbejdet på at løse mysteriet. Björkdahl tror, at det er yderligtgående hvide racister, der stod bag drabet. De fik opbakning fra kommercielle europæiske interesser og efterretningstjenester. Den hvide sydafrikanske organisation SAIMR var med i spillet. Den var også aktiv i 1990’erne, hvor den ville udrydde den sorte befolkning ved at sprede hiv-virus blandt dem. Endemålet var hvidt overherredømme. Det er denne store nyhed, som dokumentarfilmen vil bringe frem til verden.

Brüggers film er lang – alt for lang! Han siger selv i et avisinterview, at den er langt over, hvad den menneskelige blære kan bære. Det har han ret i – og ikke bare for blæren, men også for tålmodigheden. Og så går der for meget Mads Brügger-show i den. Når han og hans svenske makker ifører sig hvide tropehjelme og spader, så styrker det ikke troværdigheden. Det bliver ikke bedre, når Mads Brügger poserer med sine to sorte sekretærer, der lader, som om de skriver på en ældgammel skrivemaskine fra Hammarskjölds tid. Til sidst må man vælge: fup eller fakta? Jeg vælger fup-kortet og synes egentlig, at jeg har spildt tiden på et show, der handler mere om Brügger end om den svenske generalsekretær.