Prøv avisen
Herrens veje

Indvandrerpræster: Vi skal først og fremmest hjælpe flygtninge, ikke politiet

Gadepræsten August Krogh (th.) blev opsøgt af to illegale indvandrere i gårsdagens afsnit af ”Herrens Veje”. Det endte med både at udfordre hans parforhold og hans etik som præst. – Foto: Tine Harden/DR

Når præsten August Krogh i ”Herrens Veje” opsøges af et par efterlyste flygtninge, kan dramaserien være inspireret af episoder, flygtningepræst Niels Nymann Eriksen har stået i. Ligesom August Krogh afviste politiet, insisterer Niels Nymann Eriksen på sin tavshedspligt

De etiske dilemmaer hober sig op for August Krogh i DR’s dramaserie ”Herrens Veje”, efter at han er begyndt at arbejde som gadepræst. Egentlig ville han bare hjælpe et par unge flygtninge, der er kommet i problemer, men snart er det ham selv, der kommer i vanskeligheder, da det viser sig, at flygtningene både opholder sig illegalt i landet og er efterlyst for at have forbindelser til radikaliserede miljøer og formentlig er tidligere soldater.

Alligevel afviser August Krogh at hjælpe nogle politibetjente, da de en dag opsøger ham for at høre, om han kender til de efterlyste flygtninge.

Samme svar ville flygtninge- og indvandrerpræst i Apostelkirken i København Niels Nymann Eriksen formentlig have givet, hvis han havde stået i August Kroghs sted.

”Som præst tilstræber jeg en meget omfattende tavshedspligt. Hvis en person fortæller, at han har været involveret i terror og udøvet vold i sit hjemland, er det ikke mit job at bringe det videre til myndighederne. Det er kun, hvis jeg kunne få mistanke om, at han har konkrete planer om at udføre vold igen, at jeg vil overveje at reagere,” siger han og tilføjer, at han i så fald altid først vil vende det med en erfaren præst.

Problemstillingen er ikke ukendt for Niels Nymann Eriksen. Han fortæller, at han selv har været i kontakt med forfatterne til serien under udarbejdelsen, og han vil ikke udelukke, at gårsdagens afsnit delvist bygger på en episode fra hans egen kirke.