Internetchefen: Det skal du læse i ferien

Fra World Trade Center via Zaragoza til Dybbøl Mølle. Internetchef Thomas Bank Møller anbefaler tre gode bøger til sommerferien

Thomas Bank Møller
Thomas Bank Møller.

Hvilke bøger skal man tage med på ferien?

Det spørgsmål har en række af Kristeligt Dagblads medarbejdere givet et bud på. Her er tre litterære anbefalinger fra Internetchef Thomas Bank Møller:

Ekstremt højt og utrolig tæt på, Jonathan Safran Foer

Hvis man har tygget sig gennem Paul Auster eller andre newyorkeres forfatterskab, er der en risiko for, at man udvikler en allergi over for handlinger, der udspiller sig i mellem skyskrabere og boulevarder i det store æble. Det gjorde jeg, indtil jeg blev overtalt til at læse romanen her af én af mine venner.

Denne rørende fortælling om den meget begavede 9-årige Oskar, der har mistet sin far i terrorangrebet mod World Trade Center og hans jagt gennem New Yorks gader og stræder efter svar på mysteriet om en nøgle i en konvolut med navnet Black og dermed måske også svar på det større spørgsmål om faderens død, står for mig stadig som én af de bedste, jeg nogensinde har læst. Safran Foer skaber et troværdigt univers omkring en usædvanlig hovedperson i usædvanlige omstændigheder, og hans magiske stilmæssige eksperimenter er virkelig gennemførte og giver en helt særlig tilfredsstillelse for læseren. Man tænker: Hvordan kan en 25-årig have skrevet dette?


Slagtebænk Dybbøl / Dommedag Als, Tom Buk-Swienty

Som sønderjyde har der altid været noget med Dybbøl og mig. Skoleudflugter til den berømte mølle og talrige fortællinger om baglade- versus forladegeværer og deres betydning for krigens udfald er en del af min barndoms erindring. Helt skovlen under krigen og dens forudsætninger må jeg tilstå, at jeg dog aldrig fik. Måske fordi incitamentet til at opsøge mere viden om noget, jeg i en periode blev stopfodret med i folkeskolen, har manglet.

Men så begik journalisten og sønderborgenseren Tom Buk-Swienty dette dobbeltværk om én af de aller vanskeligste og traumatiserende perioder i Danmarkshistorien. Og pludselig vækkes minderne om inspektør Lambachs begejstrede indføring i det store slag og dens martrende indflydelse på sønderjyderne i eftertiden til live. Og væsentlige detaljer som den nationalromantiske idé om et Danmark til Ejderen, den fatale Novemberforfatning og en konge, der er ved at sælge hele skidtet, da det ser sortest ud, lægges til.

Hvor er det godt, at der skrives så spændende bøger om så vigtige emner.


Lægen fra Zaragoza, Noah Gordon

Er du til historiske romaner og elsker detaljerede beskrivelser af tid og sted flettet ind i en god fortælling, kender du formentlig allerede Noah Gordon. Den imponerende mængde research, der ligger til grund for romaner som denne, har altid fascineret mig. Detaljerigdommen fører læseren længere ind i historiens univers og gør den nærværende, samtidig med at man lærer noget.

Denne 1400-tals fortælling fra Spanien centrerer sig omkring den jødiske sølvsmedefamilie Toledano, der lever i stor fare på grund af den katolske kirkes inkvisitoriske domstole, der har dekreret, at alle jøder må konvertere eller forlade Spanien. Da faderen og den ældste søn i familien myrdes, forlader den 13-årige Yonah hjemmet og drager ud på en rejse, som ender hos en læge i, ja Zaragoza. Denne fører ham ind i lægekunsten og overlader senere sin praksis til den unge jøde, der nu er blevet en voksen mand. Det er fremragende skrevet og god sommerunderholdning med indslag af både krimi og kærlighed.

Flere anbefalinger
Hen over sommeren kommer Kristeligt Dagblads redaktører med anbefalinger - læs blandt andet, hvad kulturredaktøren, udlandsredaktøren, Liv & Sjæl-redaktøren og nyhedschefen anbefaler.

Og læs, hvad læserne anbefaler.