Prøv avisen

Islamkritik skaber debat i Norges musikmiljø

Stærkt islamkritisk band er nomineret til stor musikpris i Norge. Kommunikationschef i Danish Music Awards siger, at det samme principielt kunne ske i Danmark

En nominering i den norske Spellemannspris-uddeling, som svarer til Danish Music Awards herhjemme, har skabt heftig debat i Norge, skriver Aftenposten.no.

Metalbandet Taake er indstillet til prisen for årets metaludgivelse med albummet Noregs våben, men kritikere mener, at flere af albummets sangtekster er islam-fjendtlige.

LÆS OGSÅ:
"Måske er religion Guds fjende"

Aftenpostens læsere har reageret og peget på flere steder, hvor Taakes sange bliver voldelige og anti-muslimske. Foruden en tekstlinje, der lyder til helvede med Muhammed og muhammedanerne, kalder Taake de som brenner flagget vårt for svin.

Men Marte Thorsby, bestyrelsesformand i Spellemannsprisen, siger til Aftenposten, at det ikke er prisuddelingens opgave at vurdere sangtekstens indhold:

Juryen skal udelukkende vurdere udgivelsen og ikke optræden eller øvrig livsførelse. Vi har fuld ytringsfrihed i Norge, og juryen vil ikke på nogen måde censurere indhold, siger hun.

Taakes forsanger og tekstforfatter, Ørjan Stedjeberg, fastholder, at Taake blot er et religionskritisk band:

Black Metal-genren har siden begyndelsen altid været anti-religiøs. () Kristendommen nævnes i øvrigt i samme tekst, men det har ingen tilsyneladende lagt mærke til, skriver han blandt andet i en e-mail til Aftenposten.

Det norske samfund er efter Anders Breiviks massakre i sommer særdeles følsomt over for budskaber, der kan virke som en hetz mod islam. Men Lasse Lindholm, kommunikationschef i IFPI, musikselskabernes brancheorganisation, der står bag uddelingen af Danish Music Awards, er alligevel glad for, at sangteksten ikke er landet på hans bord. Hvis han skal være helt ærlig:

Jeg har svært ved at forestille mig, at det skulle ske i Danmark, men vi kunne principielt havne i samme situation. Vi opstiller ikke etiske begrænsninger for, hvilke sange man kan nominere, siger han til Kristeligt Dagblad og tilføjer, at Danish Music Awards i dag ikke uddeler priser i metal-genren.

Prisen uddeles af 16 akademi-medlemmer, og sangteksterne indgår selvfølgelig i bedømmelsen, siger Lasse Lindholm:

Hvis en sådan tekst blev udgivet i Danmark, kunne den teoretisk set ende som nomineret, selvom vi selvfølgelig ikke ville være stolte af det. Men vi ser det som vores pligt at forsvare den kunstneriske frihed. Vi kan simpelthen ikke tillade os andet.