Israel aflyser årets store litteraturpris

En dom fra den israelske højesteret har gjort, at den årlige Israelske litteraturpris ikke bliver uddelt i år

Den store israelske litteraturpris bliver ikke til noget i år efter massiv debat
Den store israelske litteraturpris bliver ikke til noget i år efter massiv debat.

Den største litteraturpris i Israel, Israel-prisen, vil ikke blive uddelt i år.

Det har Højesteret afgjort, efter hele dommerpanelet trak sig tidligere på året i protest over, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, havde diskvalificeret flere af dommerne.

Netanyahu begrundede sin indblanding i Israel-prisen med, at han ville stoppe en flerårig tendens med, at panelet blev besat af antizionister og andre personer med ekstreme holdninger.

Det fik ikke bare dommerne til at sige op. Også adskillige af de prominente nominerede til prisen valgte at melde sig ud af årets konkurrence med begrundelsen, at prisen nu var gjort politisk.

Efter de massive protester valgte Netanyahu at undlade at blande sig i årets prisuddeling.

Efterfølgende besluttede flere af dommerne at vende tilbage til konkurrencen, men det er ikke lykkedes at få sammensat et fuldt dommerpanel tids nok. Problemet er, at panelet skal godkendes af uddannelsesministeren. Ne-tanyahu har fungeret som uddannelsesminister, siden den tidligere minister sagde op sidste år. Netanyahus midlertidige funktion som uddannelsesminister er dog netop udløbet, så reelt står Israel uden en uddannelsesminister frem til valget den 17. marts.

Da der ikke er en minister til at godkende dommerpanelet, har Højesteret nu besluttet at aflyse årets prisuddeling i hebraisk litteratur.

Israel-prisen blev stiftet i 1953 og bliver uddelt hvert år på landets uafhængighedsdag. Den bliver uddelt i en række forskellige kategorier inden for kunst og videnskab og bliver betragtet som den højeste ære, den israelske stat kan tildele en person.

Netanyahu har understreget, at hvis han bliver genvalgt som premierminister ved valget om en uge, vil han nedsætte en komité til at definere nye kriterier for, hvordan dommerne bliver udvalgt til den prestigefyldte konkurrence.