Israel klager til FN over holocaust-konkurrence

FN kaldes til handling af Israel efter at Iran har udskrevet en diskriminerende konkurrence

Israel føler sig provokeret af en karikaturkonkurrence i Iran.
Israel føler sig provokeret af en karikaturkonkurrence i Iran. Foto: Ronen Zvulun.

FN må træde i karakter og fordømme en iransk karikatur-konkurrence om holocaust. Sådan lyder det nu i en opfordring fra Israel, efter at to iranske kulturinstitutioner for en måned siden lancerede den internationale tegnekonkurrence.

”Konkurrencen legitimerer benægtelse af holocaust og motiverer holocaustbenægtere til at fortsætte deres tilskyndelser,” skriver Israels FN-ambassadør Ron Prosor i et brev til FN's general-sekretær Ban Ki-Moon.

Det er anden gang, at der på iransk grund bliver afholdt en tegnekonkurrence om massemordet på jøder. Første gang var i 2006 som en reaktion på Morgenavisen Jyllands-Postens karikaturtegninger af muslimernes profet Muhammed. På samme måde er den nuværende konkurrence motiveret af, at det franske satireblad Charlie Hebdo tidligere i år bragte Muhammed-karikaturer.

De franske karikaturtegninger udkom få dage efter, at redaktionen på Charlie Hebdo var centrum for et islamistisk motiveret terrorangreb.

Den israelske ambassadør understreger, at hvis FN ønsker at forblive loyal over for sine grundlæggende værdier, må der lyde en klar fordømmelse imod den anti-semitiske konkurrence fra verdensorganisationen.

Men kritikken mod konkurrencen er forfejlet, mener Massoud Shojai Tabatabai, direktør for Irans Tegneseriehus, der er en af de to arrangører af konkurrencen.

”Det handler på ingen måde om at benægte holocaust,” understreger han over for Kristeligt Dagblad.

Han anerkender holocaust som et tragisk folkemord og mener ikke, at der er nogle antisemitiske undertoner i konkurrencen. Idéen med konkurrencen er ifølge ham et forsøg på at udfordre Vestens syn på ytringsfrihed:

”Vestlige lande taler altid om ytringsfrihed og kræver ret til at tegne profeten Muhammed. Men så snart vi prøver at udfordre den vanlige forståelse af holocaust, råber hele verden op om, at vi benægter et folkemord. Hvorfor er det ikke en del af ytringsfriheden at kunne forholde sig kritisk til holocaust?”, siger han.

I konkurrencebeskrivelsen uddyber arrangørerne temaet. Ud over at skulle udstille Vestens dobbeltmoralske ytringsfrihed skal temaet også fokusere på spørgsmålet, hvorfor palæstinenserne i dag skal undertrykkes som en konsekvens af holocaust. Sidste punkt i konkurrencebeskrivelsen lyder, at man i dag er bange for et nyt holocaust i Irak, Syrien og Gaza. Ifølge Massoud Shojai Tabatabai henviser det både til Islamisk Stats fremfærd og Israels angreb mod palæstinenserne i Gaza.

Den iranske konkurrence løber frem til den 1. april, hvor vinderen præmieres med godt 80.000 kroner.

Tegningerne vil blive udstillet flere steder i Irans hovedstad Teheran, blandt andet på Det Palæstinensiske Museum for Nutidig Kunst.