Israel mindes seks millioner dræbte jøder i stilhed

Premierminister Benjamin Netanyahu bruger mindedag om Holocaust til at sammenligne Iran med Hitlers Tyskland.

Israelske jøder stoppede torsdag op og tilbragte to minutter i stilhed, da sirener markerede den årlige mindedag for de seks millioner jøder, der blev dræbt under Holocaust, Nazitysklands massedrab på jøder.

Dagen markerer desuden 70-året for befrielsen af nazisternes dødslejre under Anden Verdenskrig.

Det var ifølge nyhedsbureauet AFP et bemærkelsesværdigt syn, da biler og fodgængere pludselig gik i stå midt i deres daglige gøremål.

Allerede ved solnedgang onsdag aften begyndte de første mindehøjtideligheder, og torsdag fortsætter det med israelske ledere, der deltager i ceremonier ved blandt andet Holocaust-mindesmærket "Yad Vashem" i Jerusalem og i landets parlament.

Artiklen fortsætter under annoncen

I løbet af dagen vil radio- og tv-stationer desuden sende programmer om det omfattende folkedrab og spille sørgemusik.

Som udgangspunkt holder landets forlystelsessteder lukket.

Omkring 189.000 overlevende fra Holocaust-tiden lever i dag i Israel.

Men ifølge deres støtteorganisation plages 25 procent af dem af økonomiske problemer på trods af regeringens assistance.

Ved åbningen af mindehøjtidelighederne sammenlignede premierminister Benjamin Netanyahu ærkefjenden Iran med Hitlers Tyskland.

- Ligesom nazisterne forsøgte at udrydde civilisation og lade en "overrace" herske ved at udslette det jødiske folk, forsøger Iran at styre regionen, sprede sig udad og ødelægge den jødiske stat, sagde han.