Prøv avisen

Israel udslettes i dansk plakataktion

Dansk kunstnergruppe sætter spørgsmålstegn ved Israels eksistens med plakataktion i Berlin. På fotoet ses israelske fly over Jerusalem. Foto: BAZ RATNER Denmark

En ny plakataktion i Berlin af kunstnergruppen Surrend sætter spørgsmålstegn ved Israels eksistens. Men det er ikke for provokationens skyld, siger kunstner

Den danske kunstnergruppe Surrend er igen på spil med sine kontroversielle plakater. Denne gang er det i Berlins gader, hvor aktionen begynder onsdag.

Plakaten forestiller Mellemøst-området, men hvor staten Israel og de besatte områder er væk. Samtidig er alle israelske byer erstattet af den palæstinensiske vestbredby Ramallah.

I plakatens top står ordet "Endlösung", der refererer til nazisternes plan fra Anden Verdenskrig om at udrydde alle jøder i Europa én gang for alle.

- Det er nok vores mest kontroversielle plakat overhovedet. Tanken er, at det efter Holocaust er blevet et tabu i Tyskland at diskutere Israel. Vi vil skabe en debat om, at det ikke behøver at være så tabubelagt at tale dårligt om Israel, siger Jan Egesborg, der er en af kunsterne i Surrend.

Gruppen har tidligere behandlet emnet. Det skete på en udstilling - også i den tyske hovedstad - i 2008. Plakaterne skabte så voldsomme reaktioner, at udstillingen først blev lukket, og derefter genåbnet under politibeskyttelse.

Jan Egesborg, der selv har en jødisk baggrund, forklarer dog, at plakaterne ikke bliver til for provokationens skyld.

- Vi laver aldrig nogensinde noget bare for provokationens skyld. Vi mener faktisk helt grundlæggende, at staten Israel var en historisk fejltagelse. Den diskussion, mener vi, er relevant, siger han.

Jan Egesborg tror dog, at der også denne gang vil komme voldsomme reaktioner fra Berlins borgere - men det er helt i orden, forklarer han.

- Vi har jo tidligere med vores plakater oplevet, at folk bliver helt mundlamme. Det, kunne vi også godt forestille os, ville ske her, for den er mere hårdtslående end noget af det, vi har lavet før, siger han.

Danskerne får også mulighed for at se plakaten. Den kommer nemlig til at indgå i en soloudstilling på Dansk Plakatmuseum i Århus den 8. oktober.