Israelsk hackergruppe manipulerede 30 valg

Hemmelig israelsk tjeneste øvede indflydelse på 30 valg i verden - afsløret af gruppe af graverjournalister.

Et internationalt netværk af graverjournalister har afsløret, at et israelsk firma eller netværk har forsøgt at påvirke udfaldet af omkring 30 valg forskellige steder i verden. Det er sket ved at hjælpe deres klienter med at hacke, sabotere og sprede desinformation.

Graverjournalisterne, som har afsløret gruppen "Team Jorge", kommer fra 30 internationalt anerkendte medier - deriblandt det tyske Der Spiegel, det franske Le Monde og det israelske Haaretz. Efterforskningen er foregået hemmeligt under ledelse af den franske organisation Forbidden Stories.

Der er blandt andet foretaget hemmelige optagelser på video under et møde med gruppen og dens leder, en tidligere israelsk soldat, Tal Hanan, fra en specialstyrke. Han hævder, at hans tjeneste har øvet skjult indflydelse på 30 valg i verden - blandt andet i Afrika, Syd-og Mellemamerika, USA og Europa.

Valgpåvirkningen tilbydes angiveligt til både efterretningsorganisationer og private selskaber. Blandt metoderne er et selvproduceret system, som angiveligt kontrollerer tusindvis af falske konti på sociale medier. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Den 50-årige leder for gruppen nægter at have gjort noget ulovligt. Når han har demonstreret sine teknologier over for journalister har han øjensynligt hacket konti på gmail og Telegram få dage før et valg.

- De metoder, som Team Jorge, har beskrevet, skaber nye udforinger for store it-platforme, skriver The Guardian.

Den berygtede britiske analysevirksomhed Cambridge Analytica, som i dag er lukket ned, udnyttede huller i sikkerheden til at få millioner af vælgere til at fremstå som tilhængere af Donald Trump i 2016.

Gruppen samlede og udnyttede data fra op til 87 millioner brugere uden deres samtykke. Efter afsløringerne kom det til stor retssager og store bøder.

/ritzau/AFP