Prøv avisen

Italiensk forskergruppe vil censurere Dantes Guddommelige Komedie

Den Guddommelige Komedie er politisk ukorrekt, ifølge forskergruppe Foto: PAUL D STEWART/SCIENCE PHOTO LIB

Den Guddommelige Komedie er diskrimenerende, ifølge en italiensk forskergruppe. De ser helst bogen fjernet fra skolernes pensum. Politisk korrekt delirium, siger litteraturforsker

Dante Alighieris Guddommelige Komedie er ikke noget at grine af. En italiensk forskergruppe forbander nu bogen og opfordrer til, at værket bliver placeret i akademisk skærsild.

LÆS OGSÅ: Dante, dannelse og drama

Valentina Sereni er formand for gruppen Gherush92. Det er en anti-racistisk forening, som i øvrigt er sponsoreret af FN. Valentina Sereni mener, at Dantes episke digt er diskriminerende.

Elever lærer værkets krænkende og diskriminerende sprog uden filter, siger hun.

I bogen rejser Dantes alter ego gennem helvede og op til paradis. Han møder blandt andre profeten Muhammed, Judas og endda Gud selv, på sin pilgrimsrejse. Under rejsen får forskellige befolkningsgrupper hårde ord med på vejen.

Ifølge Gherush92, som understreger de ikke vil censurere eller brænde bøger, er bogen både islamofobisk, antisemitisk, homofobisk og fuld af racistisk stereotypisering. Kunst er ikke hævet over den slags kritik, siger Sereni til Adnkronos nyhedsbureau.

Vi vil fjerne Den Guddommelige Komedie fra undervisningsministeriets pensum. I det mindste vil vi have en fornøden tekstkommentar, som kan kaste lys over teksten, siger Sereni.

Dante er en af Italiens mest berømte kulturpersoner, så gruppen får svært ved at overbevise resten af Italien om, at bogen er krænkende.

Det er en ekstrem grad af politisk korrekt delirium, lyder det fra Giulio Ferroni, som er litteraturforsker ved Roms La Sapienze Universitet.

LÆS OGSÅ: Opstigning til paradisAurelio Mancuso er formand for borgerrettighedsgruppen Equality Italia. Han er også skeptisk overfor forslaget.

Det eneste jeg kan sige, uden at grine, er, at de skal holde nallerne fra Den Guddommelige Komedie, siger han.