Prøv avisen

Jagt efter lokal- historisk guld

Peter og Solvognen gør ophold ved Tinnet Krat i nærheden af Vejle. Der kommer normalt ikke mange mennesker, men stedet er historisk interessant, fordi det på grund af et stort antal kildevæld tidligere dannede ramme om en spirende badekultur. Det rullende historieprojekt formåede at samle nogle af egnens ældre, der kunne fortælle om det liv, der havde været der engang. – Foto: Peter Libonati Brock

Hen over sommeren kører en historiker rundt i hele landet med en gammel campingvogn for at komme tættere på danskernes historie. Hver destination byder på et skræddersyet program, der er tilrettelagt sammen med lokale museer

Peter Libonati Brock har sat sommeren af til at køre Danmark rundt med en campingvogn. Han er ikke nogen almindelig campist, men derimod hovedperson i initiativet ”Peter og Solvognen”, der skal forsøge at ryste gode historier ud af danskerne og samtidig skabe interesse for historiske steder, som kun de færreste lægger mærke til.

Halvvejs gennem landet har han blandt andet på Nytorv i Viborg mødt en mand, der som knægt i 1950’erne samme sted kom ridende ind en gang om ugen for at sælge sine kanin- og dueunger. Han har hørt om en gammel dame i Thorsminde, byens ældste borger, der tog det med en kop kaffe helt bogstaveligt og sendte en enkelt kop rundt, når der kom fremmede. Og han har mødt Første Verdenskrigs-entusiaster i Tønder, der bød på militært modeshow og sendte en rendegraver forbi for at kunne levendegøre den skyttegravskrig, der fandt sted lige uden for byen.

”Små hverdagshistorier er vigtige. De er udtryk for de enkelte menneskers handlinger, tanker og følelsesliv og samtidig en del af den store, fælles fortælling,” siger Peter Libonati Brock og tilføjer:

”Min opgave er at udbrede forståelsen for, at historien er overalt, og at den er mangfoldig.”

Han er cand.mag. i historie og tværkulturelle studier fra Københavns Universitet og ansat til at bestyre ”Peter og Solvognen”, der er et projekt under ”Historier om Danmark” – et samarbejde mellem Nationalmuseet, Danmarks Radio samt Slots- og Kulturstyrelsen.

I en Volvo af ældre model trækker han en lille, tohjulet og ombygget campingvogn fra 1968 rundt til 13 forskellige steder i Danmark. Ved hver destination er der et skræddersyet program, der blandt andet kan rumme historiske indslag og optrædener, foredrag, fiskeri, koncerter og dagbogsskriveri. Alt sammen tilrettelagt sammen med de stedlige museer. Samtidig er Solvognen, som campingvognen kaldes, et sted, hvor enhver kan slå sig ned på de brun-orange campingstole og fortælle en historie eller bare nyde en kop kaffe serveret fra en ægte Madam Blå.

Da Peter Libonati Brock for nogle dage siden var i Tønder, parkerede han eksempelvis fra den tidlige morgenstund Solvognen foran en lokal bager, hvor der kom en lind strøm af mennesker forbi for at hente morgenbrød.

”Nogle gange er jeg der, hvor der i forvejen er mennesker, andre gange søger jeg hen mod mindre befærdede steder. Det sidste skete eksempelvis ved Tinnet Krat i nærheden af Vejle. Her kommer der ikke mange mennesker, men stedet er historisk interessant, fordi det på grund af et stort antal kildevæld i 1930’erne og 1940’erne dannede ramme om en spirende badekultur, hvor områdets unge strømmede til. I dag udgør badebassinerne et smukt ruinlandskab, men deres historie bliver sjældent fortalt. Jeg kaldte det Danmarks måske første badeland, og det fik mange til at finde frem til et sted, som de ellers ikke havde fået øje på. Det bragte blandt andet nogle af egnens ældre tilbage, som kunne fortælle om det liv, der engang havde været,” fortæller han.

Det samme skete ved Zeppelin-basen uden for Tønder, hvor der kun en enkelt gang tidligere har været afholdt et arrangement.

”Der gemmer sig masser af oversete, historiske perler i Danmark, og vi prøver med ’Peter og Solvognen’-projektet at gøre opmærksom på nogle af dem,” siger Peter Libonati Brock.8